60 minuter från ett dunderfiasko...

...eller ett VM-avancemang

Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

avJohan Flinck

SPORTBLADET

Handbollslandslaget är 60 minuter från ett jättefiasko.

Eller 60 minuter från ett VM-avancemang.

– Det finns alla möjligheter för att vi ska göra en bra insats och ta oss till VM, säger förbundskaptenen Kristján Andrésson.

Sverige har bara missat två världsmästerskap i herrhandboll: 2007 och 2013.

Efter att förlorat med 25–24 borta mot Nederländerna i den första av två matcher i VM-playoff är nu Sverige, som spelade EM-final så sent som i januari, 60 minuter mot ett jättefiasko.

För även om Nederländerna möjligen har något på gång också inom herrhandboll, efter att de senaste åren slagit igenom stort på damsidan, har man inte kvalat in till ett mästerskap sedan 1961 och måste betecknas som ett av de svagaste lagen Sverige ställts mot i ett VM-playoff på väldigt många år.

– Vi kan göra en mycket bättre insats i alla delar av vårt spel, säger förbundskaptenen Kristján Andrésson om debaclet nere i Nederländerna.

”Fjärilar i magen”

Var det er sämsta landskamp under din tid som förbundskapten?

– Första 40 minuterna mot Island i EM var vi också väldigt osäkra. Men det är tur att det bara är halvtid. Det finns alla möjligheter för att vi ska göra en bra insats och ta oss till VM, säger Andrésson och pekar bland annat på revanschlustan och att man spelar inför storpublik i Kristianstad där flera spelat till vardags i IFK-tröjan.

Föresvävar det dig att ni är 60 minuter från ett jättefiasko eller känner du dig lugn och trygg och känner att ni fixar det?

– Klart att det finns fjärilar i magen. Det är ju en vinna eller försvinna match. Samtidigt är det lite roligt och häftigt att få spela de här matcherna. Den känslan försöker jag ingjuta i spelarna nu, säger Andrésson.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM