Yigit kan i natt bli världsmästare i boxning

Av: Stefan Alfelt

Publicerad:
Uppdaterad:

MALMÖ. Söndag morgon kan Anthony Yigit bli Sveriges näste professionelle världsmästare i boxning genom att slå Ivan Baranchyk i IBF-titelmatchen i superlättvikt.

Yigit är en sportens globetrotter som trots fantastiska framgångar inte satt sig riktigt i svenska folkets medvetande ännu.

– Ibland känns det som att hela världen är emot en, säger Anthony.

Han är regerande Europamästare i superlättvikt. En titel han vann i en märklig lågbudgetgala i en gymnastiksal i Croydon, en av Londons mindre fashionabla delar, och som han sen framgångsrikt har försvarat två gånger.

Bäst i Europa - men en doldis för svenska folket

Europeiska boxningsförbundet, EBU, korade honom efter 2017 till Europas främste professionelle boxare, Champion of the year, men ändå är det som att han inte blir fullt accepterad av det egna landets idrottsintresserade.

– Den här VM-matchen visas inte på någon tv-kanal. Den har knappt nämnts i nyhetssändningar. Ingenting om min match, men när Alexander Gustafsson snackar skit om den där dopade killen (Jon Jones) då blir det artiklar och inslag.

– Jag kommer inte med i morgonsoffor i tv. Mikaela (Laurén) får komma dit och snacka om sina ägg, men jag som ska gå en VM-match är inte intressant. Jättetråkigt. Jag är inte avundsjuk på Mikaela som är som min syster, men jag vill känna att det jag gör betyder någonting. Jag boxas ändå med svensk flagga. Då vill jag ha publiken i ryggen, säger Anthony.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Han har tränat och boxats runt om i världen. Rockyträningsläger i en liten oansenlig by på gränsen mellan Moldavien och Ukraina därför att han tycker att moldavierna har världens bästa boxningsträning. Längre läger i Las Palmas på Kanarieöarna. Hemma i Sverige har Anthony inte varit så ofta.

– Jag har praktiskt tagit varit hemlös sen 2011, konstaterar Anthony, 27.

Ingen fast punkt i tillvaron

Han har hyrt tillfälligt på Kanarieöarna. Bodde ihop med tre andra killar i en liten lägenhet i London, Tyskland, Danmark … aldrig eget. Inte ens när han flyttade hem till Sverige och Stockholm igen.

– Jag visste ju aldrig när jag skulle flytta tillbaka till Sverige, så jag har aldrig stått i en bostadskö. När jag flyttade hem förra året fick jag flytta in hos min moster samtidigt med mina två syskon. Moster har själv två barn så vi är sex personer i en 2,5:a. För det mesta brukar jag vara hos min tjej, men nu måste jag skaffa en lägenhet.

Kan bli mångmiljonär vid seger

Vinner han över Baranchyk är han garanterad över 20 miljoner kronor med chans till en total vinstsumma på 10 miljoner dollar, 91,2 miljoner kronor i dagens penningvärde, ifall han tar hem Muhammad Ali Trophy genom att vinna även de i så fall två återstående matcherna i World Boxing Super Series.

Världens högst betalde idrottsman de senaste åren är boxaren Floyd Mayweather Jr som i dagarna köpte ännu en jättebostad, för 92 miljoner kronor i Nevadaöknen. Även om Yigit snuddar vid rikedom har han inga såna planer.

– Vinner jag kan jag investera pengar i min framtid och jag kommer att köpa en lägenhet i Stockholm. En trea. Mina syskon måste ju få var sitt rum.

Även om matchen på söndag morgon kan förändra hans livs förutsättningar helt och hållet är Anthony Yigit inte personen som drömmer sig bort till ett gränslöst lyxliv.
– Vinner jag hela turneringen kan jag leva ut. Men man måste ändå tänka på vad man gör med pengarna.

Tränat inför matchen sedan i januari

Han älskar att dansa. Han läser mycket för att hålla hjärnan i trim. Han pratar sju språk. Men framför allt tränar han boxning.

– Jag har inte gått en match sen december förra året men jag har tränat inför den här matchen sen januari.

Inte direkt för matchen mot Baranchyk. Som så ofta i proffsboxning har matcher planerats och försvunnit ut i intet. Jobbigt, men Yigit påverkas inte så mycket som många andra av ändrade planer.

– Jag kör hårdträning hela tiden. Jag tränar alltid hårt. Inte sparring, men allt annat. Så jag är beredd när som helst, match på gång eller inte. Det är ingen skillnad.

Foto: Privat
Anthony Yigit inför matchen

Ivan Baranchyk är en så kallad hard hitter. Han har vunnit elva av sina 18 segrar på knockout och lovar att dominera varje rond mot Yigit utan att vilja förutspå i vilken rond domaren kommer att bryta.
Snack som Anthony tar lätt på.

– Det är så dumt från hans sida. Man ska aldrig söka efter en knockout, det är då man förlorar. Jag har sett flera av hans matcher. Man har gett honom en gameplan som han kastar ut genom fönstret direkt, så jag ska vänta ut de två första ronderna. Sen jag tar över.

– Förmodligen kommer han ut hårt. Om han inte gör det ska jag reta honom till att göra det. Jag vill att han ska tanka ut i början och sen ta över med mitt tempo. Sno några ronder i början och kontra ut honom. Antingen stoppar jag honom sent med ett kroppsslag, för att han inte pallar mer, eller så vinner jag på poäng.

”Ska jaga besten”

Anthony har tränat mycket på kroppsslag, vilket är ett effektivare vapen i boxning än många inser.

– Bara för han kallas The Beast (besten) är jag inget offer. Jag kommer från andra sidan havet för att ge mig ut på en safari och jaga besten, säger Yigit.
När de möttes ansikte mot ansikte efter torsdagens presskonferens såg vitryssen Baranchyk ganska tam ut.

– Jag har mött tuffa killar tidigare. Grejen med face to face är att man ska skapa en bild av sig själv som tuff men jag såg inte alls någon auktoritet i honom. Inget speciellt jämför med andra jag har mött.

– Tror heller inte att han är så hårtslående. Han har mött från dåliga motståndare till skapliga, inte bra men bättre, och i sina sista matcher har han haft problem att knocka dom utan att han mött någon som varit på min nivå.

Sätter sin titel på spel

WBSS (World Boxing Super Series) är en turnering med åtta boxare per vikt i tre olika viktklasser. Varje boxare tar med sig sina titlar och sätter dem på spel oavsett vem dom möter på vägen mot finalen. Första matchen kallas kvartsfinal. Tredje matchen är final.

En annorlunda form för proffsboxningen, men ett format som stall Sauerland skapat och som blev en succé redan första säsongen. Detta är andra året.
Även om Anthony Yigits match inte sänds på en etablerad tv-kanal ska den kunna gå att se gratis på antingen https://worldboxingsuperseries.com eller på WBSS facebooksida.

Foto: Super Series
Publicerad: