AFC snuvade FFF på allsvenskt avancemang

Höll nollan för 19:e gången – nytt rekord i superettan

avKristoffer Bergström, Pelle Strandman

1 av 3 | Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
AFC:s målvakt Gianluca Curci

ESKILSTUNA/STOCKHOLM. Helsingborg får vänta. Falkenberg får darra.

AFC tog sista chansen och tror sig nu kunna ta en direktplats till allsvenskan.

– Absolut. Allt kan hända, säger målskytten Anel Rashkaj till Sportbladet.

Superettans toppstrid kunde ha avgjorts i dag.

Skulle Falkenberg ha besegrat AFC hade inte bara de gulklädda gått upp i allsvenskan 2019 – Helsingborgs avancemang skulle också ha varit säkrat.

Men Eskilstunalaget AFC har en rent sensationell defensiv. På 26 omgångar hade de hållit nollan 18 gånger inför stormatchen.

Och i en tillknäppt och småtrist kamp på Tunavallen gjorde AFC det enda målet. I minut 40 nådde Ferid Alis långa vänsterhörna Christian Miljevic som drog till direkt. Inne i gröten av spelare kom Anel Rashkaj först på returen och satte 1–0.

– Vi får ett avslut som studsar fram och tillbaka. Sen kommer bollen till mig och det är bara att placera in den, säger Rashkaj och tillägger:

– Det brukar inte vara min starka sida att göra mål men det är klart att det var skönt att avgöra i dag.

”Spelar ingen roll om det är Falkenberg eller Manchester United”

Tror du Falkenberg kan bli lite skakis nu i slutomgångarna?

– Absolut. Vi är bara fyra poäng efter och det är nio att spela om. Allt kan hända.

På slutet fick mittbacken Zourab Tsiskaridze rött kort och gästernas Chisom Egbuchunam en pangchans – som AFC:s italienare Gianluca Curci räddade med högerbenet.

Därmed säkrade han inte bara tre viktiga poäng utan alltså även klubbens 19:e nolla bakåt – ett nytt rekord i superettan sedan Trelleborg avklarat 18 matcher utan insläppta mål 2006.

– Jag blev glad både för rekordet och de tre poängen. Allting. Det var i slutsekunderna också så jag blev väldigt glad för det, säger Curci som har tio säsonger i Serie A på meritlistan, varav fem för storklubben Roma.

Hur har det varit att spela i Eskilstuna jämfört med Serie A?

– Det är annorlunda. Men när du väl spelar är det samma sak. Du ser bara bollen – och det spelar ingen roll om du spelar mot Falkenberg eller Manchester United i Champions League. Jag försöker bara att göra det bästa jag kan.

”Allt i egna händer”

Tre poäng till AFC tätar till toppstriden en aning. Helsingborg har 58, Falkenberg 55 och AFC 51 poäng. Två lag går direkt upp i allsvenskan, ett får kvala.

På tisdag avslutar HIF omgång 26 med att möta Halmstad på hemmaplan. Poäng där och biljetten upp en serie är klar.

Men kampen om andraplatsen? Fyra poäng skiljer inför de tre sista omgångarna – men Falkenbergs målvakt Hampus Nilsson tror förlusten till trots fortfarande på allsvenskt avancemang,

– Klart det är en besvikelse. Men det hade bara vart en bonus om vi blivit klara i dag. Vi har fortfarande allt i egna händer och kan fortfarande bli klara innan säsongen är slut, säger han.

Laddar Tabell
ARTIKELN HANDLAR OM