Jacobssons skräll i Whistler - tog brons

SPORTBLADET

”Jag slog otroligt många duktiga åkare”

Foto: REUTERS
SKRÄLLEN Andreas Jacobsson tog VM-brons i Big Air i Kanada i natt - en stor skräll.

Whistler

Det blev svenskt brons for Andreas Jacobsson i big air-finalen vid snowboard-VM i Whistler i natt.

Nu satsar Jacobsson, peppad av medaljen, även på halfpipetävlingen.

– Jag har aldrig tävlat i halfpipe förut. Men jag fick chansen och i och med bronset känner jag mig peppad, säger Andreas Jacobsson glatt.

Foto: Isabelle G. Hedander
Jacobsson (t.h) på pallen.

Andreas Jacobsson, 24, växte upp i Alfta i Hälsingland, mitt i hjärtat av bandysverige. Hans hjärta klappade dock hårdare for snowboard och han bestämde sig for att satsa internationellt, något som verkar ha varit ett klokt val.

Den första världscuptävling Andreas Jacobssons någonsin var med i, i svenska Tandådalen, vann han - och i natt kom nästa stora skräll.

Ett VM-brons.

- Det gick bra, över förväntan. Jag slog otroligt många duktiga åkare, inte minst finnarna som är grymma. Det känns jättekul och visst är jag stolt, säger Jacobsson ödmjukt.

Nära två svenska medaljer

- Första finalåket gick inte så bra, jag körde in i ett hål i kicken och det blev en överroterad 1080 i stället for en 900 och jag satte ner baken när jag landade.

Hans fakie 900 i andra finalåket gick desto bättre, och med sin backside 900 i tredje åket tog Jacobsson ledningen, tätt följd av blott 17-årige Strängnäs-killen Jonas Carlson.

Ett tag såg det ut att bli två svenska medaljer, men Jonas Carlson fick till slut se sig nerpetad till en nionde plats.

Samtidigt passerade finländaren Antti Autti (guld) och slovenen Matevz Mausser (silver) Jacobsson, och det var först när finnen Risto Mattila kraschade sin landning som svensken började tro på medalj.

Den stora svenska medaljfavoriten hette annars Simon Ax, men Åre-åkaren blev inte bättre än tia.

- Det var inte min dag riktigt, men jag jublade av lycka när Andy fick behålla tredjeplatsen, säger Ax.

I natt är det dags för snowboard-VM:s sista disciplin: halfpipe. En gren som Andreas Jacobsson nu bestämt sig for att delta i, trots att han aldrig egentligen tränat för halfpipe. Jacobsson fick chansen sedan Mikael Lundmark brutit ett ben i foten.

- Jag har tävlat nationellt i halfpipe men aldrig på en världscup eller större tävling. Jag har inga förvantningar. Det ar bara kul att köra eftersom jag fick chansen. Jag känner mig extra peppad efter bronset.

- Min förbundskapten (Stefan Isaksson, reds anm.) har sagt till mig att jag borde satsa på halfpipe eftersom det är en OS-gren. Det skulle vara kul, men det har inte så stor betydelse. Jag vill bara få åka mycket snowboard, säger den svenska VM-medaljören.

Isabelle G. Hedander

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint