Alshammar slog mästerskapsrekord

SPORTBLADET

Therese Alshammar glänste i sin första start i kortbane-VM. Simstjärnan satte mästerskapsrekord på 50 meter fjäril och visade att det kan bli ännu ett gyllene mästerskap. Sarah Sjöström tog sig vidare i två grenar.

Foto: Alshammar visar storform.

Alshammar gjorde sin första start i Dubai och tryckte på gasen direkt. Hennes tid 25,23 var en putsning av australiskan Felicity Galvez mästerskapsrekord från 2008 med nio hundradelar. Galvez var näst snabbast i försöken med 25,41.

Alshammar, som tog två guld och fem medaljer på EM i somras, var två hundradelar över sitt årsbästa. Semifinalen går på torsdagskvällen.

Nystrand nära årsbästa

– Det är alltid nervöst att göra sin första start i en ny arena. Men jag är nöjd med min tid och hoppas att jag kan simma fortare i kväll, sade Alshammar.

Sarah Sjöström simmade två försökslopp och gick vidare både på 100 meter medley och 100 m fritt. I medley noterade hon sjätte tid med 1.00,33, fyra tiondelar över årsbästa. Ariana Kukors, USA, var snabbast och den enda som gick under minuten på 59,14.

På 100 m fritt hade Sjöström tolfte tid med 53,53, nästan en sekund över sitt årsbästa, och behöver kliva upp ett snäpp i semifinalen om hon ska ta sig vidare till final.

Stefan Nystrand simmade nio hundradelar över sitt årsbästa på 50 m fritt och tog sig till semifinal med sjätte tid, 21,41. Olympiske mästaren Cesar Cielo Filho, Brasilien, var snabbast på 21,06.

Göran Sundberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning