Finska rallystjärnan sadlar om till racing

SPORTBLADET

Jari-Matti Latvala ska för första gången köra på bana

Foto: Jari-Matti Latvala med sina teamkamrater Anja Wassertheurer och Daniela Schmid framför den Ford Focus RS de körde i 24-timmars på Nürburgring.

Kimi Räikkönen bytte banracing och Formel 1 mot grusvägar och rally. Nu gör hans landsman, Fordföraren Jari-Matti Latvala, tvärtom.

Latvala lämnar rallybilen för att köra det klassiska 24-timmarsloppet på Nürburgring.

Latvalas favoritunderlag är grus och snö, men på Nürburgring blir det inte mycket av den varan. Finländaren har i stället fått chansen att bättra på sina färdigheter i att köra på asfalt när han ska delta i 24-timmars på Nürburgring.

Ford Europas motorsportchef Gerard Quinn tror att finländaren kan få nytta av sina erfarenheter från loppet.

– Med varje kilometer på Nordslingan växer Jari-Mattis erfarenheter av den här typen av underlag. De här timmarna på asfalt kan vara till stor nytta för honom under kommande deltävlingar i rally-VM, säger Gerard Quinn i ett uttalande.

Kör framhjulsdrivet

Latvala kommer att köra en Ford Focus RS som har specialbyggts av 20 studenter på Kölns universitet för Team FH köln Motorsport. Han har provat den på den tuffa banan när han deltog i en långloppstävling.

– Bilen imponerade stort. Jag är van vid fyrhjulsdriften i min WRC-bil, men jag blev positivt överraskad av dragkraften i den framhjulsdrivna Focus RS, säger han i ett pressmeddelande.

Första loppet på bana

Jari-Matti Latvala har aldrig tävlat på bana innan det testlopp han nyligen genomförde och att köra på Nürburgring blir en utmaning.

– Nodslingan har rykte om sig att vara extremt krävande och efter att ha tagit mig igenom alla kurvor förstår jag verkligen varför. Det är en bana som är värd största respekt, säger Jari-Matti Latvala.

Han kommer att tävla tillsammans med Anja Wassertheurer, Daniela Schmid och Stefan Schlesack. Loppet körs den 15-16 maj.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally