Vettel vann igen

avJohanna Mörtberg

SPORTBLADET

Dramatik i Red Bull –
från krasch till seger

1 av 2 | Foto: Getty Images
Det blev en kamp mellan Lewis Hamilton och Sebastian Vettel.

Det blev ett dramatiskt lopp i Valencia. Mark Webber voltade efter en krasch med Heikki Kovalainen och i tumultet efteråt blev det stora förändringar i fältet. Men till sist var det ändå Red Bull som stod som vinnare.

Vid loppet i Valencia låg temperaturen på 25 grader i luften, på banan var det 45 grader. Sebastian Vettel startade i pole position och bredvid sig hade han stallkamraten Mark Webber.

Inför racet berättade Kamui Kobayashi för BBC att han trodde att loppet skulle komma att handla om att bevara däcken så mycket som möjligt. Men Viasats F1-expeter Eje Elgh trodde att framför allt de mjuka däcken skulle hålla bättre än vid loppet i Montreal.

Michael Schumacher förklarade enligt Viasat Motor att han haft problem med däcken och att frambromsarna låste under kvalet. Tysken startade från en mycket blygsam femtonde plats.

Start på mjuka däck

De flesta förarna valde att starta på de mjuka däcken, men Lotusförarna och Virginteamet liksom Michael Schumacher, valde de hårdare däcken.

Vid starten var Lewis Hamilton snabbt uppe och pressade Sebastian Vettel, det blev en liten sammanstötning mellan de båda och Hamilton ropade på radion att han var orolig för att något kunde ha gått sönder. Alonso var också bra med i starten, sämre gick det för Mark Webber som först täckte upp bakom Vettel men sedan rasade ner till niondeplats efter att också ha varit i kontakt med Lewis Hamilton.

Schumacher knep några platser och gick upp till elfte plats, medan Nico Rosberg åkte ner till fjortonde plats efter starten.

På det åttonde varvet gick Webber i depå för att byta till hårdare däck och förhoppningsvis komma loss från den klunga han fastnat i. Men det blev problem med vänster framdäck som inte ville lossna, så Webber tappade tid vid stoppet och kom ut på 18:e plats efteråt.

Webber voltade

Mark Webber fortsatte ha stor otur, under det tionde varvet kom han för nära Heikki Kovalainen och körde rakt in i baken på finländaren. Red Bull-bilen flippade över, voltade och landade upp och ner, för att sedan studsa vidare in i däckbarriären. Men Webber klättrade själv ur spillrorna av sin bil, både han och Kovalainen var oskadda, men båda fick bryta.

I samband med att säkerhetsbilen kom ut på banan efter kraschen gick i stort sett alla som kunde i depå för att byta däck. Schumacher var exempelvis inne och bytte till mjuka däck som han bara gjorde ett varv på innan han bytte tillbaka. Hans stallkamrat Nico Rosberg hade också ett problemfyllt race. Rosberg hade svårt med bromsarna och fick order att spara dem så mycket som möjligt.

Det blev stora förändringar i fältet, Sebastian Vettel fortsatte behålla ledningen med Lewis Hamilton som tvåa, men Kamui Kobayashi smög upp som trea efter att säkerhetsbilen hade varit ute på banan. Lewis Hamilton fick ett drive trough-straff efter att ha kört om säkerhetsbilen på ett felaktigt sätt.

Hamilton pressade som en galning för att öka luckan, sedan åkte han in och tog sitt straff och lyckades behålla sin andraplats. Att Hamilton inte tappade någon placering irriterade Ferraristallets Fernando Alonso som fastnat på nionde plats. Kobayashi halkade ner från pallplatsen eftersom han gjorde sitt depåstopp sent.

Till sist blev det Sebastian Vettel som vann före Lewis Hamilton och Jenson Button.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1