”Vi ska spela tråkigt”

SPORTBLADET

Svenska succéreceptet: ”Vi ska spela tråkigt så de tappar tålamodet”

LILLEHAMMER. Smutshandbollen har tagit Sverige till ”kvartsfinal” i EM.

I kväll ska den ta Gulldén & Co ända till semifinal.

– Det spelet blir viktigt mot Ungern, säger den svenska spelmotorn.

Foto: Smutshandbollen var en succé mot Norge. Nu ska samma taktik ta Sverige till semifinal i EM.

De kallar det själva ”det smutsiga spelet”.

För det är inte alltid så vackert, så ögonfägnande.

Men det handlar inte om att spela fult och brutalt i försvaret utan att tråka ut motståndarna när man själva har bollen.

– Det smutsiga spelet står för säkerhet, trygghet och att vi ska spela tråkigt så att motståndaren tappar tålamodet och tar fel beslut, säger förbundskapten Per Johansson.

Succé mot Norge

Det var ett succérecept i bragden mot Norge.

– Där körde vi det i perioder av matchen. Det handlar om att spela tätt ihop, släppa boll, inte bjuda på något, vara rättvänd, ha din försvarare nära dig utan att bli upplåst och få ett bra tryck, säger Johansson.

I denna smutshandboll spelar man först runt (”rullar” på handbollsspråk) ett par varv i lägre tempo för att sedan använda en särskild rörelse, tämligen enkel, som ni kan se i grafiken här nedanför.

Räcker med oavgjort

– Där kommer tempoväxlingen. Höger- eller vänsterkanten startar rörelsen och sedan ska avslutet komma borta på andra sidan där de stora ytorna har uppstått, säger Isabelle Gulldén.

Mot Ungern, som nu kan liknas vid en kvartsfinal där det räcker med oavgjort, ska det smutsiga spelet förhoppningsvis bära ända till en EM-semifinal.

– Absolut! Deras tvåor ligger förmodligen ganska högt upp och då är det perfekt att lägga linjen där bakom. Det spelet blir viktigt mot Ungern, säger Gulldén.

Det är ett smutsigt jobb att gå till EM-semifinal, men några måste göra det.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll