Red Bull har första startled i Sydkorea

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Mark Webber har pole position före Sebastian Vettel

Sebastian Vettel dominerade – fram till det sista varvet.

Då fick han stryk.

Av sin teamkompis.

Mark Webber har pole position i säsongens 16:e F1-lopp
Foto: Reuters
Mark Webber har pole position i säsongens 16:e F1-lopp

Sebastian Vettel dominerade förra tävlingshelgen i Japan och han dominerade inledningen av kvalet till Sydkoreas GP, men han fick inte till sitt sista varv. I stället var det Mark Webber som fick till ett riktigt bra sista varv och tog sin andra pole position för säsongen. Sebastian Vettel var knappt bakom (+0,074).

Det uppskattar VM-ledaren Fernando Alonso.

– Det är riktigt bra för mig, även om Hamilton också kan göra en riktigt bra start. Jag hoppas att jag kan behålla min position, men jag står på den smutsiga sidan och måste passa mig för Kimi Räikkönen, säger Ferrariföraren till motorsportmagazin.

Ferrariförare hade länge häng på Sebastian Vettel under det avslutande kvalet, men precis som tysken fick han inte till sitt avslutande varv. Vettel var efteråt ändå ganska nöjd med att starta som tvåa, även om han var lite irriterad över att han haft Felipe Massa precis framför sig i när han skulle sätta sitt snabba varv.

– Totalt sett ska vi vara mycket nöjda med resultatet, vi var snabba i Q1 och i Q2 och fick en bra start i Q3. Samtidigt så vill jag inte skylla på Massa. Han var framför mig i den sista sektorn, och jag trodde att han skulle backa av, det gjorde han inte så jag fick släppa lite, säger tysken på presskonferensen.

– Jag tappade även lite i den mittersta sektorn, men plats två är bra och det är en lång raka efter starten till den första kurvan så det blir spännande att se vad som händer där.

Ingen teamorder

Red Bull betonar att det inte kommer att handla om något stallbyte eller något platsbyte under morgondagens lopp som är det 16:;e av 20 den här säsongen. Det återstår 125 poäng att köra om och det skiljer 56 poäng mellan VM-tvåan Sebastian Vettel och hans stallkompis Mark Webber.

Vettel i sin tur har fyra poäng upp till VM-ledaren Fernando Alonso.

– Det är förtidigt att prata om sådana saker. Båda kör för sig själva, men de vet också vad vi måste göra för att lyckas i märkesmästerskapet. Det är väldigt viktigt att vi håller oss framför Fernando Alonso, säger Red Bulls stallchef Christian Horner.

Lewis Hamilton, McLaren startar från ruta tre.

– Men det blir riktigt svårt att ta sig förbi Red Bull i toppen, jag har en bra startposition och vi ska jobba vidare på det, säger britten.

 VM-ledaren Fernando Alonso från ruta fyra. Kimi Räikkönen, Lotus, hade den femte bästa tiden, men han satte sin bästa tid i Q2 när det var gulflagg och domarna ska titta över den situationen.

Problem för Button

I slutet av den andra kvalomgången fick Daniel Ricciardo problem med växellådan och parkerade sin Tro Rosso. Den gula flaggan som kom ut ställde till det för förarna bakom och Jenson Button, McLaren, var bara elva. Även Sergio Perez (Sauber), Kamui Kobayashi (Sauber), Paul di Resta (Force India), Pastor Maldonado (Williams), Daniel Ricciardo (Toro Rosso) och Jean-Eric Vergne (Toro Rosso) försvann i Q2.

Loppet startar kl 08.00 imorgon, söndag

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN