Mysteriet bakom Wallbergs skada

Av: Andreas Käck, Emil K Lagnelius, Fredrik Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter kollapsen, nu utvärderas matchen
av kommitté: ”Är fanimej obegripligt”

1 av 2

Frida Wallberg, 30, sparrade mot killar inför titelfajten.

Nu tror flera boxningsprofiler att hon kan ha haft en hjärnskakning redan före hon äntrade ringen.

– Jag har sett på hennes Instagram att hon har haft en blåtira när hon har sparrat med killar, säger proffsboxaren Mikaela Laurén, 37.

Mikaela Laurén, Armand Krajnc, Olof Johansson och Robert Ludwig delar teorin om att Frida Wallberg kan ha haft en hjärnskakning redan före hon äntrade ringen i fredags.
Foto: TV10
Mikaela Laurén, Armand Krajnc, Olof Johansson och Robert Ludwig delar teorin om att Frida Wallberg kan ha haft en hjärnskakning redan före hon äntrade ringen i fredags.

Många som såg matchen reagerade på att knocken från Diana Prazak tog så allvarligt på Frida Wallberg.

– Frida tog inte nämnvärt med stryk i fajten, nästan ingenting. I sjunde ronden fick hon lite smörj, men hon ledde stort innan hon knockades. Hon brukar vara som starkast i slutet av matchen, men nu var hon plötsligt helt tom i sjunde ronden, det är fanimej obegripligt, säger proffsboxningskommitténs Olof Johansson.

– Vi måste utvärdera det här. Hon läkarundersöktes precis innan och då var hon okej.

”Sparrar hårt”

Förre världsmästaren Armand Krajnc, 39, lanserar teorin att Frida Wallberg kan ha drabbats av hjärnskakning redan före fajten.

– Boxarna sparrar hårt. Och i damboxning är det svårt att få sparring. Jag misstänker att hon har sparrat tufft mot några killar, kanske några viktklasser högre, och fått en hjärnskakning innan. Det kan bli lite väl tufft ibland, det är fysiska skillnader mellan killar och tjejer, så är det bara. Har man fått en hjärnskakning tar det en viss tid att vila, säger Krajnc.

”Aldrig upplevt detta”

Mikaela Laurén, som själv har sparrat med killar, är inne på samma linje:

– Det kan vara så att hon har haft en liten hjärnskakning, det vet man inte. Man måste vara försiktig, men det finns ju inte så många tjejer att sparra med. Då blir det så att man måste sparra med killar och vissa killar har svårt att hålla igen. Som tjej vill man inte verka mesig och så kör man på så gott man kan, säger Laurén.

Robert Ludwig, ringläkare vid matchen och även medicinskt ansvarig i Proffsboxningskommissionen, är också förvånad:

– Jag har varit förbundsläkare i 32 år, det här har jag aldrig upplevt. Man ser ju såna här smällar i boxning dagligen och det är inget som leder till en sådan här grej. Det händer både på träning och i matchsituationer och inte får man hjärnblödning av sådana här smällar. Då vet man att det oftast beror på ett ”second impact”, som det kallas. Att de alltså har fått smällar innan, det är det vi måste utreda nu, säger Robert Ludwig.

Mötte killar i Spanien

På invägningen dagen innan matchen berättade Frida Wallberg själv om hennes vistelse i Spanien, där hon sparrade mot killar.

– Som alltid när man möter killar är det mer explosivt, snabbare och tuffare. De är inte alltid så snälla, sa hon då.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN