Följ Pistorius rättegång

SPORTBLADET

Ca. 09.00: Rättegången mot ”Blade Runner” inleds – Sportbladets Kristopher Karlsson rapporterar

1 av 3 | Foto: För första gången sedan Pistorius blev släppt mot borgen i februari var friidrottsstjärnan tillbaka i rättssalen.

Detta har hänt i Pistorius-fallet

14 februari: Friidrottaren Oscar Pistorius, 26, grips vid sitt hem. Pistorius har tagit sex guld i Paralympics och är känd som ”Bladerunner” efter sina två proteser på benen. Sydafrikanen misstänks för att ha skjutit ihjäl flickvännen, supermodellen Reeva Steenkamp, med flera skott varav ett träffat hennes huvud. Dödsskjutningen inträffade i badrummet vid Pistorius hem i Pretoria, Sydafrika. Enligt uppgifter hade flickvännen stigit upp för att förbereda en överraskning på alla hjärtans dag. Grannar har vittnat om att det ska ha varit stökigt kring huset under kvällen och att Pistorius och flickvännen ska ha varit de enda personerna i huset.

15 februari: Pistorius medverkar i rätten i Pretoria där han formellt åtalas för mord och brister då ut i tårar. Han stöttas av pappan Henke, brodern Carl och systern Aimee.

16 februari: Sydafrikansk tv sänder ett avsnitt av en dokusåpa (Tropika Island of Treasure) som Reeve Steenkamp var med i. Före programmet visas en hyllning för den avlidne

Steenkamp.

18 februari: Reeves mamma June Steenkamp talar ut om dotterns död. ”Hon älskade som ingen annan kunde älska. Hon hade så mycket att ge till andra och nu är allt det borta”, säger June Steenkamp.

19 februari: Borgensförhandlingarna inleds. Där berättar Pistorius att han trodde det var en inbrottstjuv i huset, men när han insåg att det var flickvännen som var i badrummet slog han sönder dörren och upptäckte att Reeve fortfarande levde. Men hon dog sedan i hans armar. Samma dag begravs Reeve Steenkamp i hennes hemstad Port Elizabeth.

20 februari: Utredningsledare Hilton Boath kallas som vittne. Boath hördes av åklagaren och levererade flera tunga anklagelser mot Oscar Pistorius. Men under korsförhöret plockade försvarsadvokat Barry Roux sönder varenda en av Boaths anklagelser. Boath erkände till slut att utredare inte kunnat hitta någonting som är inkonsekvent med Pistorius version av vad som hände. Senare uppdagades att Hilton Botha själv står anklagad för mordförsök på sju punkter och stängs av från utredningen.

21 februari: Två stora sponsorer, Clarins och Nike, bröt alla avtal med Oscar Pistorius. Enligt en talesman för skojätten ”finns det inte några planer att ha med Oscar Pistorius i kommande kampanjer”.

22 februari: Domaren Desmond Nair tog beslutet att släppa Pistorius mot borgen. Summan fastställdes till 720 000 kronor där 100 000 kronor ska betalas kontant. Under eftermiddagen lämnade Oscar Pistorius rättssalen tillsammans med sin syster Aimee, men han är fortfarande misstänkt för mord.