Sportbladet

Experten: ”Definitivt fuskare i längd-VM”

Av: 

Fredrik Falk

SPORTBLADET

Forskaren går till attack mot åkarna inför VM

Det kommer att finnas bloddopade åkare när VM i längdskidor drar igång nästa vecka.

Dopingexperten Bengt Saltin, 78, är säker på att fuskare kommer att tävla – och gå fria.

– Om man gör epo på ett sätt som det kan göras, då är risken närmast noll, säger han.

Nu kommer alarmerande rapporter från en av de främsta inom forskningen kring doping.

Professor Bengt Saltin, verksam på Köpenhamns universitet, varnar för att flera åkare i längd-VM troligtvis kommer att vara bloddopade.

– Inte en chans att internationella stora tävlingar i uthållighetssporter är helt rena, säger han i en intervju med SVT.

I november förra året avslöjade en "central källa" inom norsk skidåkning att dopingen var utbredd i flera nordiska länder.

Ett påstående som sedan slogs tillbaka av flera norska stjärnåkare.

Nu sållar sig Bengt Saltin till den skara som hävdar att dopingkulturen fortfarande är stark inom både längd- och skidskytte.

"Verklig misär"

Och det är fortfarande epo som gäller – om du inte vill bli upptäckt.

– Det enklaste och bästa sättet är oturligtvis epo. Att ta epo två, tre veckor före den aktuella tävlingen, två tre gånger i veckan, låg dos, kan inte upptäckas med nuvarande testmetodik om man inte är otroligt lyckosam, säger han.

Att fler åkare inte åker dit för bloddoping beror enligt Bengt Saltin på att testmetoderna inte är bra nog.

– Det beror på att det inte finns ett tillräckligt känsligt test för epo. Det är verklig misär när det gäller den här typen av dopingskontroll.

Han fortsätter:

– Den andra delen som en del förstärker med inför den aktuella tävlingen är att ha med sina egna röda blodkroppar och ge dem kvällen innan. För den typen av blodmanipulation finns det inga test idag. Det ska vara att man tar dem på bar gärning.

"Skidskytte har större problem"

Professorn tror dock inte att längdåkningen har störst problem – istället pekar han på skidskytte som den sport som är värst drabbad.

– Min bedömning, i alla fall för några år sedan, är att skidskytte har större problem än längdåkningen. Det beror på att internationella förbundet i skidor har ett rätt finmaskigt kontrollsystem.

När överraskningen Olena Pidhrusjna från Ukraina tog hem guldet i skidskyttets VM-sprint drog spekulationerna igång igen. Bronset gick till Vita Semerenko – också hon från Ukraina.

– De är säkert duktiga skidskyttar. Men det har varit ett land som man misstänkt för att doping förekommer. Men det är inte det enda landet som man misstänker.

– Om vi tar skidskytte och längdskidåkning är det väl en fyra-fem länder som man skulle vilja ha bättre kontroll i, säger Bengt Saltin.

FOTNOT: Här är programmet för skid-VM – dagarna och tiderna du måste ha koll på.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert: