Poker

WSOP-historiens största ögonblick

Av: 

Minimedia

David Tanentsapf

SPORTBLADET

De mest oförglömliga historierna från Poker-VM:s 44-åriga historia

I natt drog WSOP – pokerns eget VM – igång i Las Vegas för 44:e året i rad.

Årets upplaga bjuder på 62 turneringar under drygt en och en halv månads tid och tiotusentals spelare som kommer att göra upp om miljardbelopp.

Men WSOP handlar om mycket mer än bara pengarna. Med alla sannolikhet kommer årets upplaga att bjuda på ett antal minnesvärda ögonblick och fantastiska historier, precis som tidigare.

Från Scotty Nguyens fylle-eskapader till den tragiska historien om geniet som kastade bort sitt liv på kokain: Här är de mest oförglömliga ögonblicken i WSOP:s historia.

5. En tokfull Scotty Nguyen vinner 50 000-dollars H.O.R.S.E.-VM 2008

Scotty Ngnyen, som redan skrivit in sig i historieböckerna med sin Main Event-vinst 1998, tog karriärens tyngsta skalp 2008 när han vann H.O.R.S.E.-VM 2008, en an de absolut mest prestigefyllda pokerturneringarna som går att spela enligt proffsen själva. Han fick dessutom en prischeck på hisnande 1 989 120 dollar eller drygt 13 miljoner kronor.

Där hade historien kunnat vara slut, men Scotty Nguyen tvingades faktiskt be om ursäkt efteråt. Anledningen var att han druckit sig apfull under turneringens gång och, förutom det vanliga fyllebeteendet, förolämpat både motståndare och serveringspersonal vid flera tillfällen.

4. Jack Straus åker ur Main Event 1982 – men vinner ändå

Det var tidigt under den andra dagen av 1982 års upplaga av WSOP Main Event när Jack Straus bestämmer sig för att gå all-in och föser in alla sina marker under tystnad.

Han förlorar handen och reser sig upp för att gå, när han upptäcker att han glömt en enda 500-dollarsmarker som legat gömd under en servett. Och eftersom Straus aldrig yttrade orden all-in får han spela vidare, och vinner sedan hela turneringen och en miljon dollar. Så föddes uttrycket "A chip and a chair".

3. Jamie Gold vinner historiens största Main Event 2006

Jamie Gold blev allra bäst i tidernas största startfält i WSOP Main Event, hela 8 773 deltagare, och belönades med tidernas största prischeck på 12 miljoner dollar eller 80 miljoner kronor. Extra imponerande är att han flera gånger berättade precis vad han hade för hand, och ändå fick motståndarna att göra precis som han ville. Detta hände också i den sista handen som gav honom segern.

En annan aspekt av segern är att Jamie Gold är den kanske minst omtyckta WSOP-mästaren genom tiderna. Efter segern stämdes han på halva vinsten av sin förra affärspartner på grund av ett avtal som de ingått före turneringen. Så sent som förra året ryktades han vara pank. Detta bekräftades aldrig, men det är ett faktum att hans WSOP-armband ska auktioneras ut i höst.

2. Stu Ungars comeback i WSOP 1997

Det är en historia som är lika fantastisk som den är tragisk. Stu "The Kid" Ungar är, åtminstone enligt spelarna som var med på den tiden, den absolut bästa kortspelaren som någonsin levt. Ett fullkomligt geni, som försörjde sin familj som Gin rummy-proffs redan som 10-åring.

I pokersammanhang kom han från ingenstans och vann WSOP Main Event både 1980 och 1981, och framtiden såg då minst sagt ljus ut. Det sägs att han spelat ihop mer än 30 miljoner dollar, 200 miljoner kronor, vid cash game-borden.

Men Stu Ungar hade sina svagheter. Miljonvinsterna spelades ofta bort på Roulette och Black Jack och han var ständigt pank. Än värre var hans kärlek till kokain. Vid Main Event 1990 ledde han turneringen överlägset, men försvann inför den tredje dagen. Han hittades på sitt hotellrum och fick åka akut till sjukhus efter en överdos, men hans enorma stapel räckte ända till en niondeplats och 20 500 dollar i prispengar.

Så 1997 kom den stora comebacken. En sliten och utblottad Stu Ungar, iklädd blåa runda solglasögon för att dölja näsan som kollapsat av missbruket, blev inköpt i WSOP Main Event av sin vän Billy Baxter, vann turneringen och en miljon dollar. En fantastisk Rocky-historia som skulle ge honom smeknamnet "The comeback Kid".

I en känslosam intervju med vännen och tv-profilen Gabe Kaplan visade Ungar upp en bild på sin dotter och tillägnade segern till henne.

På frågan om han nu skulle ta tag i sitt liv konstaterade han.

– Gabe, det finns bara en person som kan vinna över mig, och det är jag själv.

Ett drygt år senare, den 22 november 1998, hittades han död på sitt hotellrum, hjärtfel orsakat av hans långa missbruk. De 882 dollar han hade i fickan var hans enda ägodelar i livet.

1. Chris Moneymaker vinner WSOP 2003

Att hitta ett enskilt ögonblick som gjort större avtryck i pokerhistorien än Chris Moneymakers WSOP Main Event-vinst 2003 är helt enkelt omöjligt.

Revisorn med det passande namnet, som kvalade in till turneringen på nätet och slog rutinerade proffset Sam Farha i det avgörande heads up-spelet. Detta efter att bland annat ha gjort en av historiens mest klassiska bluffar. Chris Moneymaker fick, förutom prispengarna på 2,5 miljoner dollar, bli symbolen för det faktum att vem som helst kan lyckas i poker och segern är enligt alla bedömare den stora anledningen till pokerboomen i mitten av 2000-talet.

Det är svårt att säga emot. 2003 var det 839 spelare anmälda till WSOP Main Event. 2004, året efter Moneymakers vinst, var antalet 2 576.

ANNONS

Spika favoriterna och se upp för skrällar – tippa helgens toppfotboll på Europatipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Poker

ÄMNEN I ARTIKELN

Poker