Kallt krig mellan Växjö och Tre Kronor

Foto: JONAS LJUNGDAHL/BILDBYRÅ N

avTomas Ros

SPORTBLADET

OS-genrep för Tre Kronor, då väljer förbundskapten Rikard Grönborg att kalla hem CHL-spelarna Fredrik Pettersson, Zürich, och Viktor Fasth, Växjö.

– Vi följer bara reglerna. Och det här är viktiga matcher för oss, säger Grönborg.

– Det är jävligt konstigt. Hockeyn förlorar när vi inte kan ställa upp med bästa laget, säger Henrik Evertsson, vd och sportchef för Växjö Lakers.

Foto: BILDBYRÅN

På måndagseftermiddagen startade Tre Kronor sin resa mot Channel One Cup och OS-genrepet i Moskva.

Vid tidigare landskampsamlingar har Tre Kronor och förbundskapten Rikard Grönborg valt att ducka för, eller sparat, de spelare som lirat i Champions Hockey League och på tisdagskvällen är det avgörande kvartsfinaler för bland annat Zürich och Växjö.

Nu går Tre Kronor på och kallar hem Viktor Fasth, förstemålvakt i Växjö, och Fredrik Pettersson, målkung i Zürich. Trots att både Växjö och Zürich har tuffa matcher i CHL.

– Det är OS-genrep. Vi måste spela ihop laget. Reglerna säger att vi ska ha tillgång till spelarna 48 timmar innan första matchen och då är det omöjligt att spela på tisdagskvällen, säger Grönborg.

Fast i Ryssland

Men Tre Kronor kunde i alla fall inte få med hela den 26 spelare stora truppen till första träningen på måndagen.

Jonas Ahnelöv, Dennis Everberg, Patrik Zackrisson, Niclas Burström, Anton Lander, John Norman och Alexander Bergström satt fast i Ryssland och måndagsomgången i KHL.

– Vi kommer inte åt dem. De är i Stockholm på tisdagen. KHL följer reglerna. Men vi kommer i alla fall ha med några av dem på tisdagsträningen, säger Grönborg.

Fredrik Pettersson var en av de som missar CHL-kvartsfinalen.

– Klubben har bestämt vad jag ska göra. Den har släppt mig och jag är glad över att få bra möjligheter att spela in mig till OS, som är ett stort mål för mig den här säsongen. Vi slog Liberec med 1–0 i första kvartsfinalen och har ett bra läge i returen. Jag tror pojkarna fixar det här, säger Pettersson.

”Måste väl ha förhandlat”

Växjö möter Bern i returen. I den första matchen vann Bern med 3–2. Nu tvingas Växjö spela utan sin förstemålvakt Fasth i ödesmatchen, som de måste vinna.

Något som inte får Växjö Lakers vd och sportchef Henrik Evertsson att slå frivolter av lycka. Snarare tvärtom.

– Jävligt konstigt. Vi har en avgörande match, möter storlaget Bern, med alla deras resurser och så tvingas vi spela utan Viktor. Vi har frågat Ishockeyförbundet om de kunde avvara Viktor på tisdagskvällen, men det sa de nej till, säger Evertsson.

Han riktar också kritik mot CHL, som är inne i en avgörande fas, men har inte regelverket på sin sida och låter lagen spela med sina bästa lag.

– Ska man spela under landslagsuppehållen måste man väl ha förhandlat till sig att alla spelare kan vara med. Den stora förloraren i det här är hockeyn. Ingen vinner på att Växjö mot Bern spelas utan Viktor Fasth.

– Vi har också frågat om vi kunde låna Viktor på tisdagskvällen och att kanske Magnus Hellberg står i första matchen i Moskva. Men det gick inte heller.

Emojifemman, vecka 48 01:14
ARTIKELN HANDLAR OM