’Måste regna om Vettel ska kunna vinna’

Mercedes starka motorer gör mästaren chanslös i bra väder

Sebastian Vettel hoppas på regn.

Annars har världsmästaren ingen chans att vinna söndagens lopp.

– Mercedes är helt e­nkelt ofattbart snabba på rakorna, säger han.

Mercedes har dominerat inledningen av F1-säsongen och inför det fjärde loppet inser de senaste årens ­dominanter, Red Bull, att deras bilar inte har någon chans. Om det inte är blött.

– Regn vore bra för oss, då spelar motorns prestanda ingen roll och då kanske vi har chansen att vinna, säger motorsportkonsulent Helmut Marko till Sport Bild.

Långsammare bil

I Kina finns en mycket lång raka, det är 1 370 meter mellan kurva 13 och 14. M­ercedes motor har mellan 80 och 90 hästkrafter mer än vad Red Bulls motor från Renault har. Det betyder att Sebastian Vettels bil kör u­ngefär 15 km/tim långsammare än vad Nico Rosberg och Lewis Hamilton gör. Under de närmare 16 sekunderna som bilarna kör med full gas tappar världsmästaren således ungefär 100 ­meter – omräknat i tid blir det en förlust på runt 1,3 s­ekunder och då är inte den andra långa rakan vid start/mål inräknad under och vi pratar om ett enda varv.

– Det kan vara mer. I Bahrain tappade vi runt en ­sekund bara på start/mål­rakan, erkänner Marko och den långa raksträckan i Bahrain är 320 meter kortare än den i Shanghai.

”Omöjligt att ta in”

Red Bull har alltid varit snabba i kurvorna, men i år hjälper det inte:

– Det är omöjligt att ta in det avståndet i kurvorna.

Efter tävlingen på söndag återvänder F1 till Europa och till omstarten i Barce­lona den elfte maj har alla stall med sig nyheter och då brukar förhållandena m­ellan stallen kunna rubbas. Tills dess vill också R­enault hitta ytterligare 50 hästkrafter.

– Inför europapremiären är jag optimistisk, då tror jag att vi kan utmana dem. ­Hade vi bara haft 30 hästkrafter mindre än Mercedes hade världen sett annorlunda ut redan i dag, säger Marko till tidningen.

– Den skillnaden jämnar vår bil ut.

Just nu ligger Sebastian Vettel, Red Bull, 38 poäng efter VM-ledaren Nico Rosberg, Mercedes.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN