Motorsport

’Måste regna om Vettel ska kunna vinna’

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

Mercedes starka motorer gör mästaren chanslös i bra väder

Sebastian Vettel hoppas på regn.

Annars har världsmästaren ingen chans att vinna söndagens lopp.

– Mercedes är helt e­nkelt ofattbart snabba på rakorna, säger han.

Mercedes har dominerat inledningen av F1-säsongen och inför det fjärde loppet inser de senaste årens ­dominanter, Red Bull, att deras bilar inte har någon chans. Om det inte är blött.

– Regn vore bra för oss, då spelar motorns prestanda ingen roll och då kanske vi har chansen att vinna, säger motorsportkonsulent Helmut Marko till Sport Bild.

Långsammare bil

I Kina finns en mycket lång raka, det är 1 370 meter mellan kurva 13 och 14. M­ercedes motor har mellan 80 och 90 hästkrafter mer än vad Red Bulls motor från Renault har. Det betyder att Sebastian Vettels bil kör u­ngefär 15 km/tim långsammare än vad Nico Rosberg och Lewis Hamilton gör. Under de närmare 16 sekunderna som bilarna kör med full gas tappar världsmästaren således ungefär 100 ­meter – omräknat i tid blir det en förlust på runt 1,3 s­ekunder och då är inte den andra långa rakan vid start/mål inräknad under och vi pratar om ett enda varv.

– Det kan vara mer. I Bahrain tappade vi runt en ­sekund bara på start/mål­rakan, erkänner Marko och den långa raksträckan i Bahrain är 320 meter kortare än den i Shanghai.

”Omöjligt att ta in”

Red Bull har alltid varit snabba i kurvorna, men i år hjälper det inte:

– Det är omöjligt att ta in det avståndet i kurvorna.

Efter tävlingen på söndag återvänder F1 till Europa och till omstarten i Barce­lona den elfte maj har alla stall med sig nyheter och då brukar förhållandena m­ellan stallen kunna rubbas. Tills dess vill också R­enault hitta ytterligare 50 hästkrafter.

– Inför europapremiären är jag optimistisk, då tror jag att vi kan utmana dem. ­Hade vi bara haft 30 hästkrafter mindre än Mercedes hade världen sett annorlunda ut redan i dag, säger Marko till tidningen.

– Den skillnaden jämnar vår bil ut.

Just nu ligger Sebastian Vettel, Red Bull, 38 poäng efter VM-ledaren Nico Rosberg, Mercedes.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Formel 1