Mästaren och underbarnet

Tuff fajt Unge Marc Marquez (till vänster) och rutinerade Valentino Rossi utmanade varandra rejält i säsongens första race. I helgen går kampen vidare.
Tuff fajt Unge Marc Marquez (till vänster) och rutinerade Valentino Rossi utmanade varandra rejält i säsongens första race. I helgen går kampen vidare.

Premiären vann Marc ­Marquez knappt över ­Valentino Rossi.

Den unga mästaren höll undan för kungen av ­roadracing.

Nu går duellen in i nästa omgång:

– Jag vill gärna uppleva en så rolig fajt igen, säger Rossi.

Förra året återvände stormästaren Valentino Rossi till Yamaha. Italienaren har sju VM-titlar i motoGP, den senaste 2009, och sedan dess har han kämpat för att ta sig tillbaka i toppen. I ­säsongens första race bjöd han den ­regerande mästaren, underbarnet Marc Marquez, på en riktigt tuff fajt.

Till slut vann Marquez, men båda förarna var nöjda och i helgen är serien i USA.

– Jag körde riktigt bra här förra året, säger Marquez i ett pressmeddelande.

– Jag har härliga minnen från min första seger i motoGP.

”Behöver lång tid”

Då vann Honda dubbelt i Austin och därefter dominerade nykomlingen Marquez säsongen. Killen som precis hade börjat skolan när Rossi körde in som VM-tvåa och som under sin debut­säsong satte helt nya gränser för vad en motoGP-hoj klarar av.

Rossi, som är 14 år äldre än Marquez, inser nu att hans namn troligen kommer att ersättas av Marquez i rekordböckerna framöver, men vill först ge spanjoren en match:

– Han behöver lång tid för att slå mina rekord, men han har möjligheten att göra det. Jag vet inte om jag blir störd av att han klarar det, men just nu är han inte i närheten av det och det är inte över än.

Tror på förlängning

I år har Rossi bestämt sig för att försöka ta ännu en VM-seger och 35-åringen ska bestämma sig för om den 19:e VM-säsongen blir hans sista.

– Jag tror nog att jag ­förlänger kontraktet med Yamaha. Egentligen har jag inte funderat på att sluta. Jag är i bra form och det viktigaste är att jag har otroligt roligt, säger han till motorsportmagazin.

– Detta är det bästa som finns, jag älskar den här världen och jag älskar den livsstilen som vi motoGP-förare har. Man tränar hårt och kan resa världen runt. Så länge jag kan slåss i toppen vill jag köra vidare.

Inför helgens lopp är den mesta mästaren VM-tvåa –fem poäng efter den nya stjärnan Marc Marquez.

Materialet värt upp till 1,8 milj

Marquez vann VM förra året med sin Honda. Hans RC213V har en toppspeed på 350 km/tim och går från noll till hundra på mindre än sex sekunder.

En Honda CB10Q0R är en streetfighter som når 230 km/tim och går från 0–100 på 11 sekunder.

Pris:

CB1000R: Cirka 114 900 kr.

MotoGp: Exakt pris finns ­inte, men materialet är värt upp till 1,8 miljoner kronor.

Vikt:

CB10000R: Cirka 220 kg.

MotoGP: Cirka 160 kg.

Däckens diameter:

CB1000R: 43,18 cm.

MotoGP: 41,91 och de är helt utan ­profil.

Motor:

Båda har fyra cylindrar, men utformningen skiljer sig, motoGP-motorn är formad som ett V för att förbättra aerodynamiken.

CB1000R: 125 hästkrafter.

MotoGp: 265 hästkrafter.

Bränsletank:

CB 1000R: 17 L.

MotoGP: 20 L.

Bomsar:

CB1000R: Båda broms­skivorna är av stål.

MotoGP: På det bakre hjulet är bromsskivan av stål, på det främre av karbon för att kunna bromsa ännu kraftigare.

CB1000R är en så kallad naken Honda, motoGP-cykeln däremot är klädd med karbon för att förbättra aerodynamiken. Fart­vinden ska inte kunna få fäste på cykeln.

Fotnot: Vi valde att göra jämförelsen med streetbiken CB110R eftersom det är en modell som har inspirerats av motoGp och är vanligt förekommande på gatorna runt om i Europa.

Motorlistan

Pole position:

1 Marc Marquez

Hondas mästare utmanades av stormästaren Valentino Rossi, Yamaha, i premiären. I morgon kväll avgörs USA:s GP i Austin, en bana som passade just Honda fint i fjol. Får vi ännu en spännande duell mellan de två giganterna?

2 Lewis Hamilton

Hans fajt med Nico Rosberg under F1-loppet i Bahrain tog tillbaka glädjen till F1. Måtte de båda Mercedesförarna ha fri fart framöver också. Rosberg leder VM före Hamilton, nästa vecka avgörs ­Kinas GP.

3 Sebastien Ogier

VW-föraren vann i Portugal och har ett grepp om VM i rally. Är han på väg mot sin andra raka titel?

4 Felix Rosenqvist

Han toppade testerna inför årets F3-­säsong i Ungern och han var snabbaste Mercedesförare under testerna i Öster­rike. Där var Max Verstappen, son till den förre F1-föraren Jos Verstappen, snabbast. Rallyvärldsmästaren Stig Blomqvists son Tom var näst snabbast. EM startar i påskhelgen.

5 Fredrik Lindgren

Han inledde VM-säsongen i speedway med en fjärdeplats på Nya Zeeland. Nicki ­Pedersen leder VM. Nästa deltävling avgörs i Polen den 26 april.

6 Jimmy Eriksson

Skåningen toppade GP3-testet i spanska Jerez. De avslutande testerna inför säsongen körs i Barcelona 16-17 april.

7 Pontus Tidemand

Inledde säsongen i WRC2 med en tredjeplats i Portugal, Nasser Al Attiyah som har OS-medaljer i skytte och som har vunnit Dakarrallyt, vann. Svenskens nästa start blir troligen Sardiniens VM-rally.

8 PG Andersson

Den tidigare juniorvärldsmästaren i rally byter bana. Han satsar på SM i rallycross i år. Det blir minst tre deltävlingar för Marklund motorsport.

9 Colin Edwards

Den 40-årige amerikanen meddelar att han nu kör sin sista säsong i motoGP. Han vill tillbringa mer tid med familjen och har haft svårt att anpassa sin körstilen till den nya hojen. Edwardas vann VM i superbike 2000 och 2002, sedan 2003 har han kört i motoGP.

10 Marcus Ericsson

En tung vecka för Ericsson som bröt F1-loppet i Bahrain sedan bilen fått problem och under testerna hade han problem med ERS och fick parkera.

Motorstopp:

Joakim Ljunggren

Endurostjärnan hade en tung VM-premiär i Spanien. Han skadade knät under den andra dagen, därför är det tveksamt om han kan köra Portugals VM-deltävling i helgen.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN