Stjärnorna varnas efter fylleskandal

Sverige drabbades av Norges vandalism

En fylleskandal skakar norskt skidskytte.

Emil Hegle Svendsen, 28, Tarjei Bö, 25, och Johannes Thingnes Bö, 20, skämde enligt VG ut sig under världscupen i Pokljuka i mars och mister nu ekonomisk stöttning från förbundet.

– Det är några åkare som har fått en skriftlig varning, säger sportchefen Per Arne Botnan.

Trion mister bonus och stipendium i ”betydande omfattning” efter att ha brutit mot landslagets regler.

Enligt VG har sportchefen Per Arne Botnan skickat ut en skriftlig varning till åkarna.

I mejlet förklaras bakgrunden till bestraffningen:

”Anledningen till detta är att de gick ut på stan under torsdagen i världscupen i Pokljuka, drack alkohol, badade i sjön och vandaliserade genom att tappa ut luft på bildäcken på andra nationers serviceteam utanför hotellet”.

”Inga hard feelings”

Ett av länderna som drabbades är Sverige:

– Jag har pratat med landslagschefen Johan Hagström och han har självklart pratat med norska ledningen om detta. De har rett ut saken och det finns absolut inga hard feelings. Det medförde inga merkostnader för det svenska laget, säger Patrik Jemteborn, svenska skidskytteförbundets presschef, till Nettavisen.

Norge tog ut tolv åkare – sex av varje kön – till världscuphelgen i Slovenien 6-9 mars. Botnan vill inte bekräfta vilka åkarna är eller hur många som har misskött sig.

Men tidningen VG vet att det handlar om Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bö och Johannes Thingnes Bö.

– Det är några åkare som har fått en skriftlig varning, jag har inga kommentarer utöver det. Vi har tagit upp händelsen med dem som frågan gäller och de har fått en reprimand, säger Per Arne Botnan till VG.

Vunnit OS-guld

Norska skidskytteförbundet har etiska riktlinjer. Om trion gör ett nytt övertramp riskerar de att straffas ännu hårdare.

Den aktuella helgen slutade Emil Hegle Svendsen fyra och Johannes Thingnes Bö femma i den sista tävlingen. Tarjei Bö kom inte till start och stod sedan över resten av världscupsäsongen.

Emil Hegle Svendsen har fyra OS-guld på meritlistan, varav två togs i Sotji februari. Tarjei Bö har tagit ett OS-guld.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN