Klubben kan tvingas lägga ned sitt A-lag

Umeå Södra har tillhört damfotbollseliten de senaste 15 åren. Men i morgon måndag kan allt vara över.

Anledningen är att spel i den nya Elitettan är alldeles för kostsamt.

– Finns det inte pengar så ryker A-laget, säger klubbens ordförande Erik Lyxell.

Elitettan har bara funnits i ett år, men är redan på väg att skörda sitt första offer. Mycket talar nämligen för att Umeå Södra tvingas dra sig ur serien. Klubben har helt enkelt inte råd att spela kvar.

– Det ser riktigt tufft ut. Vi behöver minimum 500 000 kronor, helst 600 000, för att klara av att spela vidare i Elitettan, säger Umeå Södras ordförande Erik "Ekke" Lyxell till Sportbladet.

Bakom klubbens svåra ekonomiska situation ligger den serieomläggning som gjordes på damsidan inför 2013 där Norrettan och Söderettan (båda bestående av tolv lag), slogs ihop till en riksserie – Elitettan (innehållande 14 lag).

– Det är ju på grund av de ökade resekostnaderna som en riksserie har inneburit som vi hamnat i den här situationen. Den här säsongen har vi haft resekostnader på omkring 600 000 kronor, vilket inte täckts av bidraget från EFD (Elitfotboll Dam) på omkring 390 000 kronor, säger Lyxell.

Lider med konkurrenten

Damallsvenska Umeå IK:s klubbchef Niklas Westman lider med lokalkonkurrenten och riktar samtidigt skarp kritik mot den nya serien.

– Damfotbollen är inte redo för en elitetta. De ekonomiska förutsättningarna saknas, helt enkelt. Jag vet ju hur hårt vi kämpar med våra intäkter och då ska man ha klart för sig att Umeå Södra får slita ännu hårdare för att dra in betydligt mindre pengar, säger Westman.

Den kritik som Westman framför är inte ny. Den förekom redan innan serieomläggningen blev ett faktum och delade fotbolls-Sverige i två läger.

Norrlandsdistrikten såg risken att de norrländska lagen skulle slås ut på grund av de ökade omkostnader som en riksserie innebär och ville skjuta frågan fram i tiden medan övriga distrikt röstade för en serieomläggning.

– Nu har det blivit precis som vi befarade att det skulle bli, och det riskerar att döda norrlandsfotbollen. Om "Södra" drar sig ur är det bara Sunnanå kvar som representerar Norrland nästa säsong, säger Westman.

Kritisk mot omläggning

Men trots att en klubb kan tvingas dra sig ur och att en damallsvensk dito är kritisk till den serieomläggning som har gjorts ser EFD Elitettan som lyckad.

– Sportsligt sett har serien varit lyckad och jag tror att det krävs en elitetta om vi ska höja kvaliteten. Samtidigt är det så klart beklagligt att Umeå Södra hamnat i den här situationen och det är ju för att motverka den här typen av situationer som klubbarna med längst resor också har fått mer i bidrag, säger EFD:s tillförordnade generalsekreterare Anna Nilsson.

Hur stora resebidragen blir 2014 är ännu inte fastställt. Den frågan kommer att diskuteras på EFD:s styrelsemöte på måndag kväll. Samma kväll som Umeå Södra alltså kan tvingas lämna Elitettan.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.