”Trodde det skulle gå totalt åt skogen”

SPORTBLADET

Olsson femma trots totalsågningen

Han totalsågade sig själv inför loppet.

Men Johan Olsson slutade femma i sin tävlingspremiär – en sekund efter fyran Marcus Hellner.

– Det var liksom inget skämt i går, jag trodde verkligen att det skulle gå totalt åt skogen.

Johan Olsson har dragits med en efterhängsen infektion en längre tid. Men på lördagen gjorde världsmästaren tävlingsdebut på 15 kilometer klassiskt i Lillehammer. Före första loppet på nio månader sågade världsmästaren sin form totalt.

– Helt kass... Loppet i morgon blir mer som en test på vilken plan jag ska ha framöver. Jag har ingen plan på topplacering. Jag är glad om jag är två minuter efter näst siste man, sa Olsson och fortsatte:

– Placeringsmässigt är det inte viktigt att vara långt upp, för det vet jag att jag inte kommer att vara.

”Trodde att det skulle gå åt skogen”

Men svensken hade fel. Olsson öppnade stabilt, gjorde en bra avslutning på en femteplats.

– Jag försökte bara vara disciplinerad och hitta min rytm och min takt. Jag hade en enorm respekt för banan, nästan så att man bävar när man vet att man ska runt här. Men det gick riktigt bra tycker jag, säger Olsson till SVT och fortsätter:

– Ett tag i går kändes det nästan som att jag var tvungen att gå. Men jag klarar av att åka hela vägen runt. Det var liksom inte skämt i går, jag trodde verkligen att det skulle gå totalt åt skogen. Jag tänkte är jag topp 40 så är det bra, säger han.

”Fantastiskt lopp av Hellner”

Marcus Hellner blev dock bäste svensk med en fjärdeplats, en sekund före Olsson.

– Det är ett fantastiskt fint lopp av Marcus Hellner. Han gör ett av sina bästa klasisk lopp, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Norrmannen Pål Golberg vann före kazaken Aleksej Poltaranin och norrmannen Didrik Tönseth.

Daniel Richardsson slutade 10:a, precis efter Petter Northug.

– Det är en tuff banan så det var en kamp hela vägen. Men det går åt rätt håll, så vi får hoppas att det fortsätter, säger Northug till SVT.

Calle Halfvarsson öppnade stenhårt och tog ledningen stort vid 2.1 kilometer, men sedan tappade svensken rejält och slutade 20:e plats. Lars Nelson slutade 24:a och Tio Södergren 45:a.

ARTIKELN HANDLAR OM