”Ingen skönhetsmiss kommer att krönas”

Av: Patrik Brenning

Publicerad:

Kritiserade tävlingen hindras – då rasar andra länder

Tjeckiska innebandyförbundet utlyste en skönhetstävling mellan damspelarna i landet inför hemma-VM.

Nu stoppas prisutdelning som skulle genomföras i samband med finalen.

– Skönhet och idrott hör inte ihop, säger presidenten för Internationella innebandyförbundet Tomas Eriksson till Innebandymagazinet.

Från början var det 50 tjeckiska damspelare som deltog i skönhetstävlingen innan tio finalister utsågs och presenterades på det tjeckiska innebandyförbundets hemsida. Tanken var sedan att vinnaren skulle krönas i samband med finalen i hemma-VM den 15 december. Det stoppar nu det internationella förbundet.

”Ingen kommer krönas med tiara”

– Det är det tjeckiska förbundet som startade tävlingarna och vad de gör lägger vi på internationella förbundet oss inte i. Det vi har sagt, och det var längesedan vi sa nej till detta är att utmärkelsen inte ska delas ut i samband med VM. Däremot säger vi ingenting om vilka det är som delar ut priserna under VM. Självklart får de tjeckiska skönhetsdeltagarna agera som värdinnor då, men ingen skönhetsmiss kommer att krönas med en tiara, säger presidenten för Internationella innebandyförbundet Tomas Eriksson till Innebandymagazinet.

Beslutet kommer efter hård kritik mot tävlingen, inte minst från de svenska landslagsspelarna.

”Jag har fått skit från alla”

– Vi tycker inte att skönhetstävlingar har med det idrottsliga att göra, och man ska inte blanda ihop de två sakerna. Vi vill inte säga med detta att tjeckerna gör fel. Det finns andra innebandynationer som gör samma sak, men vi har tagit principbeslutet att inga skönhetstävlingar ska kopplas till VM. Vi har här ett ansvar vi måste ta för att förebygga sådana saker som Anorexi, Bulimi och hetsätning. Detta är på samma sätt som idrott och sexuell läggning, religion eller politiskt parti inte har med idrott att göra. Men med det sagt så är det inget fel att tjeckerna har skönhetstävlingar. Det har man även i många andra nationer, säger Eriksson.

Det är dock inte ett helt okontroversiellt beslut att stoppa kröningen.

– Sitter man i den positionen jag gör så får man ta en del skit. Och här har jag fått skit från alla, hur man än väljer att ta i det. Jag har pratat med tjecker, slovaker och letter som inte tycker det är något konstigt med det här utan helt naturligt. Men detta är ett beslut som har fattats innan skönhetstävlingen skulle genomföras. Utseendet har inte med det idrottsliga att göra.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN