Efter gratisresan – nu utreds hon för mutbrott

Foto: Tele2 Arena.
SPORTBLADET

Kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) har anklagats för bjudresor i samband med upphandlingen av Tele2 Arena.

Nu inleder Riksenheten för korruption en förundersökning om mutbrott.

– Jag kom fram till att det fanns anledning till misstanke om brott som hör under allmänt åtal och då är jag tvungen att inleda en förundersökning, säger åklagare Robert Engstedt.

Nöjesbolaget AEG bjöd kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt på konserter och idrottsevenemang i flera städer under en resa i USA 2009. Ett halvår senare slöt Stockhholms stad avtal med det amerikanska bolaget kring driften av nybyggda Tele2 Arena.

"Inte rörande personen"

Nu har uppgifterna, som Expressen initialt avslöjade, fått Riksenheten för korruption att inleda en förundersökning om mutbrott. Men i nuläget är förundersökningen inte riktad mot en enskild person berättar åklagare Robert Engstedt för Sportbladet:

– Jag har inlett förundersökning med anledning av ett händelseförlopp men inte rörande personen för närvarande. Men det har en viss bäring i medieuppgifter också, säger han.

Madeleine Sjöstedt har inte kommenterat ärendet under dagen men till Svenska dagbladet har hon tidigare förnekat att resan bara var en nöjesresa:

– Jag vill poängtera att det verkligen inte var någon nöjesresa! Stockholms stad skulle aldrig skicka representanter till något sådant. Det var ett nödvändigt jobb för att öka vinsten för svenska arenor, sa hon då.