Svensk bragdvändning i EM

Publicerad 2013-10-04

2–3 och förlust i skiljeset i den i första matchen och likadant i andra matchen mot Polen i bordtennis-EM.

Men när Kristian Karlsson vände på siffrorna förändrades allt för Sverige. Och de blågula bordtennisherrarna vann den tre och en halv timme långa åttondelsfinalsrysaren.

– Så himla skönt, jublar matchhjälten Pär Gerell.

Efter Jens Lundquists och Pär Gerells inledande hårfina förluster i EM-slutspelet såg det ut som om Sveriges deltagande i lagtävlingen skulle få ett abrupt slut. Men sedan vann den 22-årige Kristian Karlsson mot den ett år yngre Robert Floras i välfyllda Multiversum. Och landslagskollegorna servade sig med på det nyblivna Frankrikeproffsets vägvisarvåg.

– Det var bara att strunta i vad det stod i matchen. Det är onödigt att sväva iväg i tankarna. Och det funkade, säger Karlsson.

Med sin vassa forehand och mycket mer självförtroende än i första matchen besegrade Lundquist Polenettan Daniel Gorak med 3–1 i set.

– Vi hade maximal motgång i de två första matcherna. Det kändes rättvist att vi vann resten och väldigt skönt.

Tjugotvå jämna set efter lagmatchstarten fullbordade så servespecialisten Pär Gerell vändningen – och tog Sverige till kvartsfinal där Ryssland väntar.

– Vi var favorit och det var starkt av oss att palla för trycket. Och extraskönt att vinna när vi gjorde en sådan här vändning, säger Pär Gerell.

EMIL EIMAN-ROSLUND/TT

Följ ämnen i artikeln