27 dömda för huliganbråk

Supportrar dömda för upploppet på Råsunda 2004

Upplopp på Råsunda Derbyt mellan AIK och Hammarby den 18 oktober 2004 slutade i kaos. I dag faller domen mot de 29 supportrar som åtalades för våldsamt upplopp.
Upplopp på Råsunda Derbyt mellan AIK och Hammarby den 18 oktober 2004 slutade i kaos. I dag faller domen mot de 29 supportrar som åtalades för våldsamt upplopp.

Derbyt mellan AIK och Hammarby den 18 oktober 2004 slutade i kaos.

I dag föll domen mot 32 supportrar som hade åtalats för våldsamt upplopp.

I fem fall ogillades åtalet, övriga dömdes för inblandning i bråket.

32 supportrar åtalades, misstänkta för våldsamt upplopp.

De flesta är i 20–25-årsåldern och samtliga har uppgett att de var på Råsunda och såg matchen. Men ingen erkände någon delaktighet i kravallerna eller bråket med poliserna.

I dag föll domen och 27 av dem fälldes för brott som våldsamt upplopp, misshandel samt försök till misshandel. Straffet varierade från villkorlig dom och dagsböter till fängelse i upp till två månader.

Tre ungdomar dömdes till två månaders fängelse och fyra till en månads fängelse.

"Gärningarna som betecknas som våldsamt upplopp på Råsunda är generellt sett enligt tingsrättens mening av allvarligt slag och har ett förhållnandevis stort inslag av artbrottslighet. Tingsrätten finner därför att en riktpunkt för påföljdsvalet och straffmätningen borde vara fängelse en månad med individuella svängningar", skriver tingsrätten i domen.

Video och vittnen

Solna tingsrätt anser att AIK-supportrarnas reaktion när AIK kom i underläge i matchen på Råsunda inte var rimlig. Enligt domstolen hade AIK-anhängarna ett uppsåt att sätta sig mot polisen när de rusade ned mot planen.

Bevisningen mot de som dömts består av videobilder och förhör med olika vittnen, främst poliser som pekat ut de misstänkta.

De supportrar som förekommer på videobilderna och som uppträtt aggressivt har fällts av domstolen. Andra som endast befunnit sig på platsen en kort stund och inte setts utöva något våld eller inte med säkerhet kunnat identifierats på bilderna har frikänts.

Försökte storma planen

Bråket som inträffade för över tre år sedan, började redan innan matchen mellan AIK och Hammarby då ett hundratal supportrar drabbade samman några kilometer från Råsunda.

Dessutom påträffades cirka 25 bensinbomber före matchen nära fotbollsstadion.

När Hammarbys Mikkel Jensen sedan i matchens andra halvlek gjorde mål, och laget därmed tog ledningen i Stockholmsderbyt, urartade det totalt.

Barnfamiljer tvingades fly när missnöjda AIK-supportrar försökte storma planen och riva ned stängslet mellan läktaren och planen. Kostnaden för skadegörelsen på läktaren har uppskattats till cirka 40 000 kronor.

Kravallpolis använde batonger och brandsläckare för att lugna huliganerna och domaren tvingades avbryta matchen under cirka 50 minuter.

Matchen återupptogs sedan inför publik och slutade 1–1.

AftonbladetTV
Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.