10 tuffaste tränarna – och en galning...

Foto: Tuffa coacher  Ottmar Hitzfeld, Bill Shankly, Fabio Capello.
SPORTBLADET

Det finns hårda coacher. Och så finns det stenhårda. Sportchansens Lars Nylin har listat fotbollsvärldens mest krävande coacher.

Alex Ferguson

Skottland har exporterat några riktiga svinpälsar till tränare - som dock inte kan tas ifrån sina framgångar. Hårdast av dem alla är Sir Alex. Det är inte bara David Beckham som drabbats av Fergusons stenhårda krav. ”Becks” fick som bekant en sko i pannan efter en cupförlust mot Arsenal. Andra har utsatts för sopkorgar, tekoppar och t o m ett bord.

Gör i dag: Alex Ferguson inleder strax säsong 22 i Manchester United.

Helenio Herrera

Den fransk-argentinske hårdingen och supertaktikern Herrera var inte bara krävande vid taktiktavlan. Mannen som på 1960-talet med rigid defensiv ”catenaccio” gjorde Inter till ett storlag var också först med att införa rök- och alkoholförbud i samband med matcher.

Gör i dag: Avled 1997, hans sista klubb blev Barcelona.

Brian Clough

Clough var framförallt en befriande galenpanna med geniets blick för fotboll. Hans citat är de bästa i fotbollen. Som: ”Jag anser mig inte vara den bäste av tränare, men jag är bland topp ett.” Men att Clough även var oerhört krävande mot sina spelare behöver knappast sägas. Som den stackare som blev upphängd på en krok i omklädningsrummet för att Clough ostörd skulle kunna ge honom några högerslag i mellangärdet. T o m hårdingen Roy Keane, snart själv aktuell för listor som denna, råkade ut för Cloughs boxningsbegär.

Gör i dag: Avled 2004. Sista klubb: Nottingham Forest.

Bill Shankly

På egen hand lyfte Bill Shankly Liverpool till att bli en storklubb. Metoden var stenhårda krav på såväl spelare som organisation. Shankly står för det mest klassiska av fotbollscitat: ”Vissa människor säger att fotboll är en fråga om liv eller död. Jag är mycket missnöjd med den attityden. Jag kan försäkra dem att den är mycket viktigare än så”. Ett citat som han hade lånat från amerikansk fotboll.

Gör i dag: Avled 1981. Sista klubb: Liverpool.

Giovanni Trapattoni

Italienaren är mest känd för sina perioder i Bayern München. Ett skäl att han hamnade i Bayern var att den klubben har haft fler primadonnor än de flesta och behövde en tuffing som tränare. Men det var i hemlandet han skapade sin legend. Som en klassisk nävkamp med Paulo Di Canio när denne var i Juventus.

Gör i dag: Nybliven förbundskapten för Irlands landslag.

Rinus Michels

Holländaren som uppfann ”Totalfotboll” och gjorde Ajax till en superklubb var den förste stortränaren som kallades för ”Generalen”. Det säger en del om de disciplinära krav som var en förutsättning för den taktiska modell Michels jobbade efter. Ett berömt Michelscitat: ”Fotboll är lite som ett krig, den som uppträder för prydligt förlorar.”

Gör i dag: Avled 2005. Sista uppdrag: som Hollands förbundskapten vid EM i Sverige 1992.

Don Revie

Leeds United var ett sällskap famösa fotbollsbusar när klubben regerade på 1970-talet. Tränaren Revie var minst lika god kålsupare.

Gör i dag: Avled 1989. Sista klubb: egyptiska Al-Ahly.

Fabio Capello

Buttre Capello vet vad han inte gillar. Primadonnor. Därför petade han David Beckham ur Real Madrid, något som i förlängningen gjorde att Capello själv fick sparken. Men Capello är även en pragmatisk coach. Beckham fick därför senare åter chansen i Real. Nu återupprepas mönstret i det engelska landslaget.

Gör i dag: sedan januari 2008 förbundskapten för England.

Ottmar Hitzfeld

Kallas efter sin förebild Rinus Michels för ”Generalen”. Men tysken Hitzfeld är en general som även är matematiker. Kombinationen har utnyttjats med framgång av bl a Bayern München.

Gör i dag: tog över Schweiz efter EM 2008.

Jock Stein

Skotten Stein – som gjorde Celtic till en storklubb - var visserligen en hårding med stora krav på sina spelare. Men hårdast var han troligen mot sig själv.

Gör i dag: Avled efter en hjärtinfarkt 1985 under en VM-kvalmatch mellan Steins Skottland och Wales.

Minimedia
Lars Nylin