Duger inte, Blågult

SPORTBLADET

Wegerup: Potential finns, men man måste vilja mest

Foto: Svenskt depp efter förlusten mot Kina.

TIANJIN. Sverige visste hur man skulle spela.

Man visste hur Kina skulle spela.

Det hjälpte inte ett skit.

Så glöm nu taktiken och fokusera på det viktiga mot Argentina.

Att sluta göra billiga misstag – och att vilja vinna.

Kinas förbundskapten Ruihua Shang sa det själv efter matchen, hycklade inte:

– Sverige är det bättre laget men vi vann för vi ville vinna och spelade som ett lag.

Där har vi Sveriges OS-premiär i ett lättanalyserat men svårknäckt nötskal. Det hade varit enklare om man gjort en plattmatch rakt igenom, men så var det inte. Jag vidhåller att det här laget har stor potential och det syntes också långa stunder.

Skärpan dåligt inställd

Men för att vinna matcher på den här nivån är två saker viktigare än alla andra:

Att vara fokuserad. Och att vilja vinna, mer än motståndarna. Svenskorna brast i båda sakerna. Det är plågsamt tydligt att vi saknar ett par rejäla vinnarskallar i laget, ledartyper som kan mana på de andra och ta tag i saker när det börjar gå fel. 

När det gällde skärpan var den dåligt inställd. Svenskorna var nervösa och tagna av stundens allvar och den stora publikens larmande. Luftfuktigheten var 79 procent, termometern stod på 28 grader och hela Olympiastadion kändes som en ångbastu där blågult kokades levande. Den första kvarten undrade jag om jag kastats tillbaka till herr-EM och matchen mot Ryssland. Sverige ingav precis samma känsla av nollkoll, stress och förvirring på gränsen till panik. 

”Vi ska vara vana vid sådana här matcher, men kanske var vi lite nervösa”, medgav Victoria Svensson.

Jo, det syntes och det duger inte. Det är för dåligt att än en gång förlora en premiärmatch i ett mästerskap när man är det bättre laget.

Försvaret bjöd på mål

Sverige växte in i matchen och när kvitteringen kom och tystade den vilda publiken var det lika väntat som välförtjänt. Lotta Schelin visade hög klass på Victoria Svenssons knivskarpa passning. Dessutom bäddade Hedvig Lindahl för anfallet och visade matchen igenom att hon är en annan målvakt än i kalkon-VM i fjol.

Men det hjälpte föga när försvaret så generöst bjöd Kina på såväl 1–0 som 2–1. Om ni ser en ny stjärna i Kinas flagga så är den tillägnad Frida Östberg för att hon gav Kina bästa tänkbara öppning och bidrog till deras seger. En så rutinerad landslagsspelare får bara inte slå ett uppspel inåt i mitten av planen. Bara Lindahls utrusning räddade dessutom Östberg från att ge Kina 2–1, precis före paus, på ett nytt misstag. 

I stället blev det i andra halvlek, då Kina kändes trött och en svensk ledning hängde i luften, som 2–1 tilläts komma på passivt försvarsspel.

Jag håller inte med dem som säger att Sverige inte hade en spelidé. Däremot var man oförmögen att leva upp till den. Det är inte särskilt svårt att sammanfatta de misstag som fällde oss.

Försvarsspelet var stundtals under all kritik. Man visste att kinesiskorna skjuter mycket utifrån och släppte ändå in två mål på långskott. Förutom de rent defensiva bristerna så hade dessutom både Östberg och Thunebro problem med uppspelen.

Sverige var tvåa på för många bollar och inte tillräckligt tuffa i närkamperna.

Avsluten var för dåliga och saknade kraft och skärpa, det samma gällde de sista, avslutande passen som skulle leda till målchanser. 

Sveriges anfallsspel var för statiskt med för lite variation, bredd, kantspel och rörelse.

Man hade talat mycket om att vara hundraprocentigt fokuserade vid de fasta situationerna. Sara Thunebro måste ha varit mentalt eller fysiskt frånvarande vid de samtalen eller så behöver hon en ask med Topz.

Stora chanser till avancemang

Jag hoppas att någon annan lägger hörnor och frisparkar mot Argentina. Jag hoppas även att Thomas Dennerby talar om för sina spelare att han förväntar sig betydligt mer och att han gör det med många arga utropstecken. Kinesiskorna vet att bara vinst förväntas av dem i OS. För dem var det aldrig ett alternativ att förlora. 

Samma mentalitet måste nu Sverige visa mot Argentina, som är ett lag man bara ska besegra. Chanserna till avancemang är fortfarande stora.

Thomas Dennerby försäkrade att man har en hel pärm med den svenska spelidén nerskriven. Jag föreslår att man lämnar den pärmen hemma mot Argentina och istället tar med lite jävlar anamma, koncentration och vinnarvilja. 

ARTIKELN HANDLAR OM