Hur du försvarar dig i mörkarna – del 2

SPORTBLADET

All right, där sitter du i lilla alternativt stora mörken, och en annan spelare höjer före floppen. Det är din tur att tala; vad gör du?

Många mindre goda spelare agerar för ”löst” här, främst när de sitter i stora mörken.

De reagerar med ryggmärgen ungefär som så: Va, han försöker stjäla min mörk!! Och jag som redan lagt in XX dollar i potten? Aldrig i livet att han ska komma undan med det, jag synar/kontrahöjer som svar!

Men stopp ett tag, och tänk efter. Du får aldrig känna dig tvingad att försvara ­eller återstjäla ”din” mörk. Bättre då att kyligt analysera situationen, inte minst ur en gammal klassisk pokersynpunkt – den som handlar om pottoddsen.

Minns att majoriteten av höjningar görs av det simplaste av skäl: för att höjaren har en legitim hand som tål det uppspelet.

Förutom att hålla i minnet de tre regler jag tog upp i föregående avsnitt, så ställ dig också följande frågor: (1) Hur stor var höjningen? (2) Hur många andra synade den där höjningen, innan det blev min tur? Och (3) vad för slags hand har jag själv?

Pottoddsmässig uppskattning

Försök alltså komma fram till någon form av pottoddsmässig uppskattning av huruvida du ska syna, eller möjligen höja – eller lägga dig, vilket många gånger är det realistiska alternativet.

Antag att du sitter med Q-10f i stora mörken, och att mörkarna är 25-50. En i sen position höjer till 125, och lilla mörken lägger sig så att bara du och höjaren är kvar.

Har du hyggligt med marker här, låt oss säga 1?000 och uppåt, kan du gott ­överväga en syn: dina pottodds är nästan 2,7 mot 1, och du har definitivt inte någon dålig hand.

Men anta i stället att en höjer från tidig position, och till 225.

Om du är ensam kvar mot honom, är ­dina pottodds denna gång bara 1,7 mot 1 – och att han höjde från tidig position ska göra dig lite extra på din vakt, vilket allt sammantaget lutar åt en läggning här med Q-10f.

Men om han höjer till 150 från tidig position, och fyra andra inklusive lilla mörken synar?

Nu är dina pottodds plötsligt attraktiva 8 mot 1, vilket gör livet enkelt: syna med din Q-10f, och släpp handen om du inte träffar tungt på floppen... men träffar du tungt, så var beredd på att löpa linan ut.

Kort sagt: gör i första hand en realistisk bedömning av situationen.

Dan Glimne

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker