Sverige femma

SPORTBLADET

– USA slaktade världsrekordet med över fyra sekunder

Foto: En överlycklig – och lättad – Michael Phelps när guldet är säkrat

PEKING. Nytt svenskt rekord igen – men det räckte inte till medalj.

Sverige slutade femma på herrarnas lagkapp.

USA slaktade världsrekordet med fyra och en halv sekund och vann guld – efter en spurtstrid mot Frankrike.

– Vi gör ett kanonlopp, men det är inte lätt när övriga lag simmar som de gör, säger Stefan Nystrand.

Kvartetten Stefan Nystrand, Petter Stymne, Lars Frölander och Jonas Persson krossade det svenska rekordet när de tog sig till OS-final på 4x100 meter fritt. Det svenska lagkapplaget simmade på 3.12,73, en putsning av rekordet från EM i våras med hela 2,68 sekunder.

Men tiden var bara den femte bästa i försöken.

USA slog världsrekord när man vann försöken på tiden 3.12,23, en putsning av det egna tidigare rekordet med 23 hundradelar. I världsrekordlaget simmade Nathan Adrian, Cullen Jones, Ben Wildman-Tobriner och Matt Grevers.

Tung start

I finalen tog det stopp för de svenska herrarna – trots ett nytt svenskt rekord med tiden 3.11,92. Förbundskaptenen Thomas Jansson hade valt att kasta om startordningen. Tanken var att de två starkaste, Stefan Nystrand och Jonas Persson, skulle avsluta. Men Petter Stymne på förstasträckan intog en sistaplats med tiden 49,17 och gav svenskarna ett tungt läge.

Stefan Nystrand gjorde en snygg upphämtning på tredjesträckan med tiden 47,25, men det räckte inte till medalj. Jonas Persson på sista sträckan simmade i mål som femma.

Ingen medalj. Men tiden – 3.11,92 – är nytt svenskt rekord, och även bättre än det tidigare världsrekordet (3.12,23).

– Fan, vi gör ett kanonlopp och är femte bäst i världen. Det är inte så illa, säger Jonas Persson.

USA slaktade återigen rekordet, med smått osannolika 4,49 sekunder. Tiden 3.08,24 var ändå bara åtta hundradelar bättre än tvåan Frankrike. Michael Phelps, som simmade förstasträckan, kan därmed inkassera sitt andra guld i jakten på åtta guld.

Australien knep bronset.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS