”Det är för jävla dåligt av förbundet”

74-hjältarna rasar mot Svenska Fotbollförbundet

Ronnie Hellström, Benno Magnusson och Ralf Edström är heligt förbannade över att förbundet vill att inbjudna gäster ska betala hela kalaset själva.

Sveriges klassiska VM-lag från 1974 är speciellt inbjudna till fotbollsgalan.

Men flera av profilerna väljer att nobba galan.

De måste lägga ut tusentals kronor på resa och uppehälle själva.

– Det är inte klokt. Jag tycker förbundets agerande är helt sanslöst, säger målvaktslegendaren Ronnie Hellström.

Foto: Roony Johansson
Roland Sandberg, Ralf Edström och Ronnie Hellström.

På fotbollsgalan på måndag är det tänkt att Sveriges VM-lag från 1958 ska hyllas eftersom det i år är 50 år sedan Sverige mötte Brasilien i VM-finalen på Råsunda.

Brassen Pelé till galan som hedersgäst och som ett led i VM-temat har förbundet dessutom bjudit in hela VM-laget från 1974 och 1994.

Det här är första gången som hela 74-laget bjuds in till galan – men sportbladet.se kan avslöja att knappt hälften av alla spelare kommer till Globen.

”Jag kommer inte åka dit”

Spelarna måste nämligen – trots att de är speciellt inbjudna – betala resan till och uppehället i Stockholm ur egen ficka.

– Det är första gången vi bjuds in hela laget men då måste alla betala hela kalaset ur egen ficka. Det är för jävla dåligt, jag tycker det är pinsamt gjort av förbundet och jag kommer inte att åka dit, säger Benno Magnusson.

– För mig handlar det om flera tusentals kronor. Jag måste resa dit, bo på hotell och ta semester.

Han får medhåll av samtliga gamla lagkamrater.

– Jag ska dela ut ett pris så jag får mitt betalt. Hade jag inte fått det hade jag övervägt att komma överhuvudtaget, säger Ronnie Hellström som är irriterad på förbundet.

– Det är inte klokt och agerandet är helt sanslöst tycker jag. Vi är speciellt inbjudna, för första gången. Vi har spelat ett VM för Sverige och vad får vi för det? Alla bor ju inte i Stockholm. Det är ingen jävla teater vi ska gå på, vi har ju bjudits för att de vill ha oss där.

Även Ralf Edström är besviken.

Får medhåll

Edström sitter med i juryn och får sin resa och sitt uppehälle betalt men ställer sig ändå bakom sina gamla lagkamraters synpunkter.

– Det är lätt att bjuda in men bjuder man in någon så står man väl för kostnaderna. Förbundet har ju pengar och jag tycker det är för tunt. De vill ju ha credit för att vi är där.

Hade du kommit till galan om du inte hade blivit bjuden?

– Gränsfall. Blir man bjuden ska man inte behöva lägga ut en jävla massa pengar själv.

Roland Sandberg:

– Jag tycker det är väldigt dåligt. Det är skralt. Snålt. Vill man ha ett gammalt VM-lag där så borde man bjuda på det.

Ove Kindvall:

– Jag skriver under på det mina lagkamrater säger. Skriv det. Det förvånar mig att förbundet gör så här. Det är inga jättepengar för dem.

Fyra av spelarna i 74-laget – Ronnie Hellström, Ralf Edström, Björn Nordqvist och Bosse Larsson – är dessutom några få spelare i Sverige som vunnit den prestigefyllda Guldbollen, som delas ut på galan på måndag, två gånger.