Publicerad:
Uppdaterad:

8 kontroversiella uppbrott vi minns

Av: Daniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:

Sportchansen listar stjärnorna som lämnade sin klubb under knepiga omständigheter

skumma uppbrott Dessa åtta spelare platsar alla på listan över spelare som stått för kontroversiella brytningar med klubbar.
Foto: ap, thomas johansson, getty images
skumma uppbrott Dessa åtta spelare platsar alla på listan över spelare som stått för kontroversiella brytningar med klubbar.

Sol Campbell har gjort det igen.

Han bröt kontraktet med Notts County efter bara en match med klubben.

Här listar Sportchansen åtta andra kontroversiella uppbrott som andra fotbollsstjärnor gjort genom åren.

Och ja, Campbell finns med även här.

Adriano

Vad: Lämnade Inter 2009 för Flamengo.

Sportchansens kommentar: Brasiliens sorgebarn nummer ett. Trots en talang som är få förunnat kunde inte Adriano hålla sig borta från ädla drycker och kvinnor under tiden i Italien och Inter. Han valde hellre, än försäsongsträning i Italien, semester i Rio, med bad, sol och annat som lockade. I april i år var han med i Brasiliens landslag. Han återkom aldrig till Inter och 24 april meddelade klubben att kontraktet med stjärnan rivits.

David Beckham

Vad: Lämnade Manchester United 2003 för Real Madrid.

Sportchansens kommentar: Beckham var en ikon på alla sätt och vis i Manchester United. Men han var på väg att bli större än laget 2003. Då valde Sir Alex Ferguson det kontroversiella alternativet: Sälj Beckham! Men det var inte självklart at det skulle bli Real Madrid. United ville sälja sin guldklimp till värsta rivalerna Barcelona, som dock fick nobben från stjärnan.

Sol Campbell

Vad: Lämnade Tottenham 2001 för Arsenal.

Sportchansens kommentar: Sol har gjort det förut, om man säger så. Han var lagkapten och en symbol för ett nytt Tottenham som höll på att byggas upp. Han var den egna produkten som fansen kunde identifiera sig med. Så hände det omöjliga. Campbell valde att lämna för ärkerivalerna Arsenal – helt gratis!

Fabio Capello

Vad: Lämnade Roma 2004 för Juventus.

Sportchansens kommentar: 2001 vann Fabio Capello ligan med Roma, den första ligatiteln för klubben sedan 1983. Tre år efter titeln tyckte italienaren att han hade kommit så långt han kunde i klubben. Så vad göra? Jo, Capello valde fienden i norr, Juventus i stället.

Ashley Cole

Vad: Lämnade Arsenal 2006 för Chelsea.

Sportchansens kommentar: Sagan Ashley Cole inleddes 2005. Han hade då träffat Chelseas klubbledning och tränare José Mourinho på ett hotell i London och redan signerat ett förhandskontrakt med Arsenals London-rivaler. Allt detta utan att meddela sin arbetsgivare och moderklubb Arsenal, om mötet och kontraktet. Till sist bev situationen ohållbar och på sommaren 2006 blev Ashley Cole Chelseas spelare. Sedan dess kallas han ”Cashley” av Arsenals fans.

Roy Keane

Vad: Lämnade Manchester United 2005 för Celtic.

Sportchansens kommentar: Sir Alex Ferguson fyndade rejält när han 1993 plockade den stenhårde irländaren till Old Trafford från Nottingham Forest. Under åren i klubben var han kapten och Sir Alex förlängda arm. 18 november 2005 bröts alla band mellan dem. Roy Keane fick bryta sitt kontrakt med klubben. Anledningen: Han bråkade med Ferguson.

Keane hade även ett kontroversiellt uppbrott från det irländska landslaget. Inför VM 2002 skickades han hem efter en dispyt med förbundskaptenen Mick McCarthy. Keane sa: ”Jag respekterade dig aldrig som spelare, och kommer aldrig göra det som tränare”.

Alessandro Nesta

Vad: Lämnade Lazio 2002 för Milan.

Sportchansens kommentar: Nesta var Sven-Göran Erikssons favorit under dennes tid i Lazio. Italienaren blev kapten för klubben han spelat i sedan barnsben. 2000 krönte han sin tid i huvudstaden med att vinna ligan. Han var en hjälte och en symbol för stjärnspäckade Lazio. Två år senare var allt detta som förbytt.

Lazio fick ekonomiska problem och tvingades sälja Nesta. Milan nappade och det hade Lazios fans svårt att acceptera, trots att Nesta fick lämna Lazio mot sin vilja. När Nesta mötte sin gamla klubb för första gången på Olympiastadion i Rom, tvingades han utgå skadad. Minnena från det ögonblicket var en buande Olympiastadion och en Nesta i tårar.

Jaap Stam

Vad: Lämnade Manchester United 2001 för Lazio.

Sportchansens kommentar: Stam var en av världens bästa mittbackar under sin tid i Manchester United. Men vad man har lärt sig är att aldrig bråka med Sir Alex. Stam gjorde inte det, i alla fall inte verbalt. Han valde i stället att avslöja pikanta detaljer om Fergusons sätt att vara i skrift i sin självbiografi ”Head to Head”. Bara kort efter att boken släpptes satt Stam på ett plan till Rom och sin nya klubb Lazio. I efterhand har Sir Alex sagt: ”Vi fick ett erbjudande från Lazio som vi inte kunde tacka nej till”. Ja, gode Sir Alex, Sportchansen tror dig...

Kom med dina synpunkter. Vilka andra kontroversiella uppbrott minns du? Mejla Sportchansen och berätta.

Boka festen i dag – hitta billigaste resorna här:

Boka festen i dag – hitta billigaste resorna här:

Publicerad:
Publicerad: