”Nästa år ska jag vara med i toppen”

Av: Christoffer Braw

Publicerad:
Uppdaterad:

Tuff säsong för Hohenthal – men han ser redan framåt

Ser framåt Sebastian Hohenthal har haft en tuff säsong, men han ser framåt. Nästa år ska han vara i toppen i Formel 2, säger han. FOTO: JAKOBEBREY.COM
Ser framåt Sebastian Hohenthal har haft en tuff säsong, men han ser framåt. Nästa år ska han vara i toppen i Formel 2, säger han. FOTO: JAKOBEBREY.COM

Noll poäng på Imola i helgen och nu bara 15:e förare i mästerskapet. Men trots en svår första säsong är nu Sebastian Hohenthal nära en plats i Formel 2 även 2010.

– Nästa år ska jag vara med uppe i toppen, säger Hohenthal till Sportbladet.

Sebastian Hohenthal hade aldrig tidigare satt sin fot på Imolabanan.

Att plugga nya banor har blivit rutin för Mora-föraren. Det är också en anledning till uteblivna toppresultat. På Imola tog Hohenthal en niondeplats i första loppet och körde in som tolva i lopp två.

– Det var ett ganska bra första lopp där jag hade fjärde snabbaste tid. Under kvalet till andra loppet hade jag problem med bilen och kvalade dåligt. Inte mycket att säga om.

Kostar miljoner

Trots en ny poänglös tävlingshelg och en 15:e plats i mästerskapet är Hohenthal nära en plats i Formel 2 även 2010.

– Jag har bollen i egna händer. Det gäller att arbeta hårt för att få ihop det, jag skriver inte på något förrän finansieringen är klar. Men det ser bra ut.

Säsongen har kostat cirka 250 000 pund (cirka 2,8 miljoner kronor) att genomföra. Småpengar jämfört med till exempel GP2 där prislappen kan vara mellan tio och femton miljoner kronor, men mycket pengar när lokala företag står för sponsringen.

– Det är många av dem som ser det som ett läroår för mig och vill att jag ska köra ett år till. Hockeylaget i Mora lär finnas kvar och Vasaloppet också men en lokal racingförare kommer inte fram ofta.

Har förtur

Någon risk att inte få en plats i serien nästa säsong finns inte, säger Hohenthal.

– Vi kommer att ha en liten förtur. Vill jag så kommer jag få köra ett år till.

Mälsättningen för 2010?

– Det är allt eller inget. Kör man andra året ska man vara med där uppe i toppen. Då är man varm i kläderna. Inför året visste vi inte mycket men nu har vi varit på alla banor, känner mekanikerna och bilen.

Först blir det säsongsavslutning i Barcelona. Tankar inför sista loppet?

– Banan blir en ny bekantskap. Det vore kul att ta poäng där, det vore skönt. Men vi har inga magiska knappar som vi kan trycka på, så det är bara att fortsätta jobba hårt.

Andra svenskar som kört i helgen

Jimmy Eriksson, Formel Renault NEC och Formel Renault Eurocup

Eriksson fick chansen att köra i dubbla serier på Nürnburgring. Dels körde han den nordeuropeiska NEC-serien - serien där han normalt tävlar - och dels den större serien Eurocup. Placeringarna i Eurocup: 10 och 16. I NEC: 12 och 16.

Viktor Öberg, Karting-VM KF2

16-åringen startade från tionde startruta när karting-VM avgjordes i spanska Alcañiz. Starten var bra och Öberg körde i mål som femma. Efter en diskning fick Öberg fjärdeplatsen.

Simon Reinberth, VW Polo Cup

Stod i pole position i Barcelona. Men efter kontakt med tysken David Jahns bil snurrade Reinberth av och kraschade hårt. Reinberth, 17, klarade sig utan skador.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN