”Kul att Ö-vik får fram stjärnor på andra isar”

Niklas Edin hyllas av barndomsidolen Peter Forsberg

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

GANGNEUNG. När Niklas Edin växte upp var Peter Forsberg hans stora idol.

Efter segertåget i OS-curlingen börjar det bli ombytta roller.

– Det är kul att Ö-vik inte bara får fram världsstjärnor på hockeyisar, säger Foppa som på uppdrag av Sportbladet gör ett inhopp som curlingreporter.

Det sägs att världen är liten ibland och det gäller inte minst idrottshjältar från Örnsköldsviks kommun.

Peter Forsberg är mer känd än kommunvapnet och det var på en bondgård utanför Sidensjö som en viss Niklas Edin växte upp.

Nu är båda på uppdrag i Gangneung, den ene för att kommentera ishockey för Discovery, den andre för att ge hans kollegor något att berätta hem om.

Det är inte första gången Foppa och Edin – som ledde Sverige till en 8–6-vinst mot Storbritannien och är obesegrad efter fyra matcher i grundspelet – befinner sig på samma plats vid samma tidpunkt.

Uppskattad autograf

Skippern i det svenska curlinglandslaget berättar att han var sex-sju år när han följde med mamma Agneta till det som hette Domus i Ö-vik. Där stod han plötsligt, den hockeyspelande barndomsidolen.

– Jag ryckte i henne: ”Där är Foppa, Ö-viks största idrottare och jag har hört så mycket om honom.” Han var fortfarande ganska ung men hade kommit till NHL och gjort superresultat. I disken på sportavdelningen fanns en bild på Foppa. Morsan köpte den, gav den till mig, ledde fram mig till honom och jag sträckte fram bilden. Han var supertrevlig, ”signade” bilden och önskade lycka till i livet. Jag var på moln nummer nio i flera dagar efteråt.

Har du kvar autografen?

– Absolut! Jag har även en stor affisch med autografen som jag fick vid ett senare tillfälle. Sedan har jag en lagbild som alla Modos spelare har ”signat”. Jag var ett jättemodofan när jag var liten, och speciellt gillade jag Foppa. När han kom till NHL hade jag koll på varenda utvisningsminut, mål, assist, målligan... Det var fantastiskt att följa hans karriär.

Du skulle inte ha något emot att Foppa kommenterar curling, va?

– Jag vet inte hur han är som kommentator och jag har ingen aning om han vet vem jag är. Men visst skulle det vara häftigt. Han är säkert bra på alla idrotter, säger Niklas Edin.

När Sportbladet träffar den störste av alla stora hockeyspelare berättar han att hans barndomsgranne var engagerad och framgångsrik inom curlingen och påpekar att det finns en curlinghall i hans älskade Ö-vik.

– Dessutom finns det några fantasiska damer från Härnösand som har spelat med Anette Norberg, som jag har följt rätt nära. Det är konstigt att jag inte har haft mer kontakt med sporten. Jag har spelat en gång, tror jag. Det var när Anette ville att jag skulle inviga något och jag drog stenen stenhårt i sargens bakkant. Jag kan inte säga att jag är bra på att spela. Dock har jag sett ganska mycket curling. Vi hade EM för damer i Fjällräven center och då kollade jag på rätt många matcher, säger Peter Forsberg.

På banorna i Ö-vik inledde en viss Niklas Edin sin karriär...

– Ja, det är jättekul. Han är ju en av de bästa i världen. Kul att det inte bara är på hockeysidan utan att Ö-vik har fått fram världsstjärnor på andra isar.

Kände du till att du var hans stora idol?

– Nej, det har jag inte läst om.

Han var sex-sju år när han träffade dig och fick din autograf på Domus.

– Okej. Jag pryade en vecka på Domus, på sporten där. Det var kanske då han träffade mig. Jag slet hårt där uppe på sportavdelningen. Jag hade ingen aning om att han var hockeyintresserad.

Skulle du kunna tänka dig att kommentera curling?

– Nu har jag ju nog problem med hockeyn så jag vet inte. Fotboll har jag provat på men curling känns lite långsökt. Jag tror att jag ”hoppar” den, även om jag kan mer än medel. Jag har sett ett tjugotal matcher men känner mig inte komfortabel med att sitta framför mikrofonen och kommentera.

Då får du greppa micken och ställa några frågor...

– Okej!

Niklas Edin tror varken sina ögon eller öron när han efter segern mot USA följer med till det tomma presskonferenstältet utanför Gangneung curlingcenter och får se och höra inspelningen med sin stora barndomsidol.

– Superhäftigt! Här är ju en superstjärna i sin idrott men också en av de absolut största inom svensk idrott, säger Niklas Edin.

Tre OS-fakta om curling 00:36
ARTIKELN HANDLAR OM