Sportbladet

”Jonssons guld betyder så oerhört mycket”

SPORTBLADET

Äntligen.

Äntligen ett svenskt VM-guld.

Äntligen ett bevis för att Helena Jonsson verkligen kan bli vår nästa svenska drottning i skidskytte.

Efter fiasko-VM i Val d’Isère, som känts som en enda stor svensk uråkning, var det en stor lättnad att få lämna det alpina och vända blickarna mot Sydkorea och skidskytte-VM. 

En skönare syn än en leende Helena Jonsson med sin guldmedalj kunde vi heller inte ha fått.  Efterlängtat – och viktigt. Framgång föder framgång och Jonssons guld kommer att ge självförtroende och sprida positiva känslor i hela den svenska truppen, på såväl dam- som herrsidan.

”Det är helt sjukt”, var Jonssons kommentar direkt efter guldloppet. 

Sköt med isande kyla

Visst var det så. Sjukt bra. Helena Jonssons sätt att efter de två inledande bomskotten, och efter att ha varit två minuter från då ledande Olga Zaitseva, köra i kapp och om alla och skjuta fullt i andra, tredje och fjärde skyttet, är otroligt imponerande. 

Den unga svenskan visade att hon hade både strykan och nerverna. Att hon dessutom sköt med isande kyla och precision mitt i den svåra blåsten visar ännu mer vilken potential hon besitter. 

”Då skjuter de flesta bom, men inte Helena”, sa Magdalena Forsberg, apropå väderförhållandena. 

Forsberg, ja, vår främsta sven­ska skidskytt genom tiderna. Anna Carin Olofsson Zidek vann OS-guld, det gjorde aldrig ”Magda”. Men hon vann otroliga sex VM-guld och Helena Jonssons är nu det första indiviudella VM-guld vi fått njuta av sen Forsbergs senaste, i Slovenien 2001.  Blott 24 år gammal väcker Helena Jonsson drömmar om en ny Magda-epok. 

Måste stoppa dopningen

Skidskyttet har etablerat sig som svensk folksport – och oöverträffad tv-sport. Talangerna och profilerna fortsätter att komma fram. Kan de ansvariga bara också fortsätta att sätta åt de dopade skrupelfria fuskare som hotar sporten kan vi få njuta av många svenska framgångar framöver, inte minst från Helena Jonsson.

Finns det då inga dopade svenskar? Inte vad vi vet och inte vad jag tror, men jag hoppas självfallet att alla fuskare tas, oavsett nationalitet. Skidskyttet är en alltför ljuvlig sport för att slitas i stycken av människor och nationer som inte skyr några medel för att vinna pengar och ära. En skoningslös jakt på de dopade gynnar de ärliga och måste få kosta pengar.

Behöver affischnamn

Kosta pengar måste också det svenska skidskyttet få göra. En morgontidning hade en intressant jämförelse mellan resurserna och antalet utövare i Norge och Sverige och det var rätt talande skillnader. Just för att få utökade resurser är framgång så viktigt, just därför betyder Helena Jonssons guld så oerhört mycket. TV-sport eller ej, skidskyttet behöver sina medaljer och affischnamn.

En annan som betytt och betyder mer än vad ord kan fånga är förstås Wolfgang Pichler, den tyske tränaren som gett Sverige och svenskt skidskytte så mycket. Då alla andra misströstade efter Jonssons svaga start i skyttet var Pichler lugn. Han

litade på sin åkares förmåga, kände hennes kapacitet. 

Vill ha mer, mycket mer

Nöjd och mätt, det var han ändå inte, det blir han aldrig.

”Jag är glad men vill ha mer”. 

Det vill även vi som med skälvande nerver och bultande hjärtan som publik följer loppen, hemma eller på plats. Mer,

mycket mer. För segrar som Helena Jonssons stiger man gärna upp tidigt, för att få en morgonstund som verkligen har guld i mund.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet