”Får man tackla en motståndare i curling?”

Niklas Edin blir intervjuad av barndomsidolen Foppa

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

GANGNEUNG. Tre nyfikna frågor, tre uttömmande svar.

Här är den, Peter Forsbergs intervju med Niklas Edin.

Foppa: Får man vara fysisk i en curlingmatch? Får man psyka motståndarna? Får man tackla motståndarna? Vad händer då? Blir man avstängd när man skickar på en axel?

– Det är väl helt enkelt så att man får göra lite vad som helst i curling men att man väljer att inte göra det. Psykningar och sådant är svårt att förhindra. Man får säga lite vad man känner för där ute men väldigt, väldigt få skulle psyka motståndarna. Det är lite som golf, en gentlemannasport i grunden.

– Jag tror det är väldigt sällsynt att man skulle försöka tackla någon. När man har spelat sin sten kliver man åt sidan och sedan är det motståndarlaget som får spela. Men det händer lite grand bakom tee, där både motståndarlaget och det egna laget får sopa. Då kan det hända att man kivas lite om platsen och jag har sett ett par rappar med sopen över händerna, när någon blir riktigt förbaskad för att den andre står i vägen eller tar för sig för mycket. Det är lite sådant, men det är väldigt, väldigt tamt jämfört med hockeyn.

Foppa: Har du varit något annat än skipper någon gång? Har du spelat förstasten, andrasten eller vad det kallas?

– Jag har faktiskt spelat på alla positioner, varit coach, reserv, etta, tvåa, trea, fyra. Jag har provat på allting, men inte under så långa perioder. Som mest har jag varit trea och vicekapten under en period på två år. Förutom det har jag mestadels varit skip och hoppat in och gjort stötinsatser i någon turnering på andra positioner. Jag har provat på allt och det är väl som skip jag passar bäst. Jag tror att jag skulle kunna anpassa mig och spela på de andra positionerna också om det skulle behövas.

Foppa: Varför är du inte med i mixed? Har du inte hittat någon tjej som är tillräckligt bra? Kan du inte ringa upp Anette Norberg så att vi får ett ångermanländskt lag i nästa OS, i Peking? Om jag ska vara riktigt ärlig så frågade Anette mig om vi kunde spela mixed. Om jag inte ställer upp kanske jag kan bolla frågan vidare till dig? Jag tror att du skulle vara grym där också.

– Varför jag inte spelar mixed? Det är helt enkelt för att vi inte fick dubblera. Det var ett beslut taget om att man måste satsa enbart på mixeddubbel eller lagcurling. Det var ett enkelt val för oss, för vi var rankade så pass högt i lagturneringen och där kunde vi spela en full säsong och gå runt ekonomiskt eftersom vi spelar curling på heltid och inte har något annat. Mixeddubbeln var väldigt liten, det fanns väldigt få turneringar, inga vinstpengar eller rankingpoäng. En sådan säsong hade vi helt enkelt tappat för mycket och inte kunnat gå runt. Till kommande OS tror jag att det kommer att ändras, om jag får skjuta från höften och gissa lite. Då skulle vi ha en bra chans om vi skickar våra bästa spelare till mixeddubbel.

Foppa: Hur som helst: Lycka till i fortsättningen!

ARTIKELN HANDLAR OM