Byter nationalitet inför vinter-OS

SPORTBLADET

Bengt Walden byter pass och satsar mot Vancouver

De svenska OS-pengarna uteblev.

Då byter Bengt Walden pass och satsar offensivt – för USA.

– Jag har förberett mig länge för det här, säger den svenske rodelstjärnan till SvD.

Foto: Bengt Walden.

Salt Lake City-OS för sju år sedan är Bengt Waldens sista med SOK-stöd. Till Turin 2006 hade pengarna upphört.

– Det blev ingen satsning alls, och jag kunde inte dra mig fram år för år. Jag behövde en långsiktig satsning, och det fick jag i USA, säger Bengt Walden.

Flyttlasset har gått

Nu satsar han på OS igen, med en ny nationalitet. Flyttlasset har redan gått till Lake Placid och ansökan om amerikanskt medborgarskap ligger på myndigheternas bord.

– Jag har åkt snålskjuts ganska länge på deras förbund. Jag får andra möjligheter och kan lägga ett helt annat fokus på idrotten än vad jag kunde i Sverige, och jag kan göra det på heltid, säger Bengt Walden.

Några dagars marginal

Att han är gift med amerikanska rodelåkaren Ashley Hayden underlättar och enligt IOK:s regler kan han tävla för sitt nya land om han bott där i tre år. Bengt kommer att klara OS-starten med några dagars marginal. Med amerikanska OS-pengar i ryggen kan han släppa det praktiska och satsa allt på OS nästa år.

– Ja, jag har tävlat internationellt i 20 år och jag känner att jag inte fått ut det jag kan och att jag behövde ett nytt fokus för att ta mig upp i världstoppen. Nu blir träningen roligare samtidigt som den blir ett måste. Jag gillar det.