Orden i natt tyder på att han stannar i Inter

Fem plus, Zlatan.

Femte gången gillt på fem säsonger.

Mycket mer behöver inte sägas.

Och det allra intressantaste, det sa Zlatan själv.

Med  närmast smärtsam skärpa minns jag den, Zlatans första match i serie A. På plats i ett regnigt Brescia såg jag honom göra mål för Juventus. Då en 22-årig yngling på väg mot den yppersta toppen. I kväll träder han in på San Siro som fixstjärna för sitt Inter, en 27-årig man som etablerat sig som en av de allra främsta i världen. 

I kväll mottar han fansens hyllningar i vad som många trott skulle bli den sista stora föreställningen på italiensk mark. Men Zlatans ord till Inter Channel i natt tyder på att det jag, grundat på mina källors bedömningar, hela tiden lutat åt: Zlatan kan mycket väl bli kvar i Inter.

”Var lugna, nästa säsong vinner vi allt!”, är ord som ger Inter-fansen hopp. Men det är förstås inget löfte, allt kan hända.

Zlatan har, oavsett vad som sker framöver, chansen att vinna även skytteligan, vilket vore oerhört stort.  Oavsett vilket har ändå Zlatan bevisat allt han behöver. På fem säsonger i Italien har han vunnit ligan samtliga. Att Juventus sen fråntogs sina titlar för 2004/05 och 2005/06 som en bestraffning i calciopoli-härvan ändrar inte det faktum att Zlatan båda gångerna var med och spelade laget till vinst. I den officiella statistiken saknas dock titlarna.

Förstår om Zlatan känner hunger

Hur som helst är hans italienska facit ”impressionante”, imponerande, som en en andfått upphetsad kommentator på italiensk tv nyss sa. Minst sagt. Därför förstår jag också om Zlatan nu känner  hunger efter nya upplevelser och efter den Champions Leauge-framgång han hoppats på under Mourinho, men som uteblev i år.

Den seger som Zlatan nu lovar ska komma kommande säsong.

Ligasegern, den har i alla fall länge varit i Inters grepp. Juventus såg först ut att bli främsta utmanaren men i slutspurten var det bara ärkerivalen Milan som förmådde hota. I går kväll blev dock Udinese och anspänningen för mycket. Milan mäktade aldrig med att ta sista chansen. 

Ligasegern bär Zlatans signatur

Förra året var det Zlatan Ibrahimovic som avgjorde mot Parma och gav Inter scudetton med högsta önskvärda dramatik. Även denna ligaseger, under Mourinho, bär i högsta grad Zlatans signatur. Gazzetta dello Sport kallar Zlatan för ”l’umo scudetto”, scudetto-mannen.

”Ibra” är klippan som tränaren som skulle bli frälsaren ute i Europa valt att bygga sin församling på. Frågan är nu om Mourinho kan övertyga den främste bland sina lärjungar att stanna. Orden i natt tyder på det.

En sak är i alla fall säker och värd att ta upp, då den italienska fotbollens kvalitet och därmed ibland även Zlatans dito, ifrågasatts en del under våren: för Mourinho är serie A den svåraste ligan att vinna. På plats på Inters anläggning för några veckor sen fick jag höra Mourinho säga att de bästa engelska och spanska lagen just nu är snäppet över de italienska och därför har större framgångar i CL. 

”Svåraste ligan att vinna”

”Men jag som jobbat i alla länderna kan säga att om man ser till vilken liga som är tuffast omgång efter omgång och som är svårast att vinna, så är det utan tvekan serie A”, fastslog ”Mou”.

Utan att gå vidare här i den debatten så är det bara att konstatera, utan invändningar, att det Zlatan presterat under sina fem säsonger i Italien är stort, historiskt stort. Det är alltid vanskligt att jämföra över tid, men få lär tycka annat än att den fotboll som spelas i dag i Italien är bättre än den på Gre-No-Lis tid.

Vad framtiden bär i sitt sköte för Zlatan återstår att se. I kväll kan han njuta av att bara hyllas som den vinnare han är. 

avJennifer Wegerup

ARTIKELN HANDLAR OM