”Vi ser tydlig förbättring”

SPORTBLADET

Läkaren exklusivt till Sportbladet: ’Mindre tryck på nerven nu’

Foto: STEFAN MATTSSON
Lättad efter testet Therese Alshammar tränade sent i går eftermiddag och såg lättad ut när hon fångades på bild under en promenerad utanför OS-byn på kvällen. ”Släpper svullnaden kan hon simma fort”, säger läkaren René Tour.

LONDON. Klockan tolv var det nattsvart, nio timmar senare skrattar Therese Alshammar efter ett träningspass.

Det senaste mötet med läkaren visar att simmarens axel blivit betydligt bättre än vad magnet­kameran visade.

– Vi ser en tydlig förbättring och är hoppfulla, ­säger läkaren René Tour i går kväll.

René Tour har svårt att bedöma när Therese Alshammar är tillbaka i tävlingsform igen. Den klämda nerven kan släppa när som helst, men kirurgi är uteslutet, så skadan kan lika gärna förstöra sommaren och hösten.

– Det kan vara så oerhört nyckfullt. Det kan släppa på en dag och det kan ligga kvar i månader. Det är därför det inte går att spekulera. Vi tar en dag i sänder, säger Tour.

Mer lättad i går

På lördag simmar damerna lagkapp, men Alshammars viktigaste tävling, 50 meter fritt, går nästa fredag. Fram till dess kommer hon att testa axeln varje dag. Regeln är enkel: gör det ont är det dåligt, annars är det bra. Mellanting finns inte.

René Tour medger att han var pessimistisk efter onsdagens magnetkamera. Därför är han mer lättad efter att ha träffat Alshammar i går eftermiddag. Med blotta ögat går det inte att se om svullnaden gått ner, så läkaren får lita till simmarens beskrivning av symtomen. 

De var lätta att tyda, menar Tour.

– I ett sådant här läge kan man inte bedöma exakt, men se om det är bättre, sämre eller status quo. Det var tydligt att hon mår bättre, säger han.

”En dålig dag”

Klockan fyra testade Therese Alshammar axeln i träningsanläggningen på OS-området. Klockan nio gick hon runt utanför OS-byn med sin tränare Johan Wallberg. Hon log, skrattade och tycktes lättad.

René Tour såg samma förändring när de träffades ett par timmar tidigare. 

– Det går inte med magnetkamera varje dag, men hon beskriver och känner att det är mindre tryck på nerven. Hon hade säkert en dålig dag i onsdags, en resdag, så det tryckte nog på extra, säger han.

Akupunktur kan hjälpa

För att hinna tillbaka får Alshammar mediciner mot svullnaden och fysioterapi för musklerna. Akupunktur kan hjälpa, precis som så kallad TNS, alltså elektrisk nervstimulering.

Allt som krävs för att Alshammar ska tävla, ­menar René Tour, är att hon klarar 25 meter i hårt tempo samma morgon.

– Släpper svullnaden kan hon simma fort, säger han.