”Finns ingen peak power”

SPORTBLADET

Alshammar orkade inte
hela vägen, slutade sexa

Foto: Therese Alshammar gjorde, förmodligen, sitt sista OS-lopp i London.

LONDON. Skadan förstörde Therese Alshammars ­medaljchanser.

Det menar hennes tränare är bevisat efter att ­Alshammar legat i guldläge halva loppet och sedan ­rasat till sjätte plats.

– Hennes starka sida är vanligtvis mellan 25 och 35 meter, men nu finns ingen peak power, säger tränaren Johan Wallberg.

Therese Alshammar ledde efter halva finalen på 50 meter fritt. Hon visade inga tecken på de senaste veckornas kamp mot stelheten och smärtan.

Sedan kom hennes normalt bästa parti. Där förlorade hon medaljen och gled i mål som sexa.

Enligt tränaren Johan Wallberg berodde raset på nackspärren.

– Hon klarar sig bra i början för att hon är så tekniskt duktig, men utan högintensiva belastningar de sista veckorna är det svårt att ­bibehålla ”peak power”. Hennes starka sida är vanligtvis mellan 25 och 35 meter, men den peak powern fanns inte, säger han.

Irriterad över tiden

Var det där tiondelarna försvann?

– Ja, när man väl börjar tappa fortsätter man tappa.

Alshammars analys är liknande. Hon hade svårt att accelerera under andra halvan och konstaterar att ”jag var inte bättre än så i dag”. Hon känner inget särskilt om sjätteplatsen, men är irriterad över tiden.

För Alshammar har närmat sig OS utan placeringsmål, men med en tydlig ­vision vilken tid hon realistiskt skulle nå ner till. Ett mål hon har jobbat emot varje dag, trott på, men vägrat prata om. 

Flyttar till Schweiz

Efter sjätteplatsen kon­staterar hon att den upp­skattade tiden hade slagit Ranomi Kromowidjodjos segertid på 24,05 och därmed räckt till OS-guld.

– Vi hade självklart som mål att gå under 24 sekunder, det kan man säga nu. Det ville man inte säga innan. Mina målsättningar är ­ofta tider, för det är lättare att acceptera och utvärdera utifrån, säger hon. 

– Jag har gjort många lopp på 24,2 och hade 24,1 förra sommaren. Så det hade ­varit ett realistiskt mål när man kollar på mina starter och vad jag har utvecklat och ­mina sista fem. Men det satt inte i dag.

Nu ska Therese Alshammar ha semester i Sverige. Sedan flyttar hon till Schweiz och satsar vidare. Men det känns inte som det leder till OS i Rio 2016.

– Nej, inte i dag, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS