Simning

”Borde inte säga det – men hellre VM än OS”

Av: 

Simon Bank

SPORTBLADET

Alshammar i storintervju
inför guldjakten i London

Varför är hon nöjd med att tatueringarna sitter där de sitter? Varför föredrar hon VM framför OS? Och hur kan en lyckad OS-karriär kännas misslyckad?

Om en vecka ska det simmas i London.

Therese Alshammar har en del att reda ut först.

Simlandslaget laddar upp inför OS i idylliska Pescara på italienska östkusten, men det finns ett undantag från regeln.

Therese Alshammar, 34, och tränaren Johan Wallberg har valt att fortsätta med sitt eget upplägg, för att spetsa formen inför hennes femte OS.

Therese är en av favoriterna på 50 fritt, ett snäpp bakom nederländska världsettan Ranomi Kromowidjojo.

Hon kan vinna, hon kan missa pallen, men i en stor intervju med tyska Frankfurter Allgemeine Zeitung berättar hon om varför det inte är riktigt lika viktigt som det var för tolv år sedan, när hon kom hem från Sydney med tre medaljer och ett hål i bröstet.

”Formade inga bra människor”

– Det handlade så mycket mer om resultaten än om att njuta av vägen dit och ha roligt. Jag har inga problem med Dirk (Lange, dåvarande tränaren) längre, vi pratar med varandra, men han formade inga bra människor. Han formade bra simmare, men det finns mycket mer i livet än att vara en bra simmare.

Sedan 2004 tränas Therese av den strukturerade, noggranne Johan Wallberg. Ett samarbete hon trivs oerhört bra med.

– Johans sätt är mer som ”vi jobbar hårt, men vi gör träningen intressant, så att det blir en utmaning – och sedan kan du simma fort”. Det förhållningssättet är mycket mer min grej. Jag hade svårt att lita på någon igen efter Dirk, men de senaste fyra åren har verkligen varit bra. Jag är glad över allt jag lär mig, som simmare och människa.

För Frankfurter Allgemeine berättar Therese Alshammar också om att hon inte tycker att hon har gjort något bra OS ännu. Hon är inte ens nöjd med pallplatserna i Sydney (”jag tog tre medaljer, men jag var mycket olycklig under OS”), och tyckte det ”var fruktansvärt” att se hur hajdräkterna gjorde alla andra blixtsnabba inför OS i Peking.

”Mina OS har inte varit bra”

– Det låter kanske dumt, för det ser ju så bra ut på papper, men jag tycker inte att mina OS varit så bra hittills, säger hon.

Alshammar är Europas mest framgångsrika kvinnliga simmare någonsin. OS-guld är den enda medalj hon saknar, men det finns ett annat skäl till att hon egentligen gillar andra tävlingar bättre.

– Jag älskar att simma OS men – och det borde jag kanske inte säga – jag föredrar VM. På OS försvinner simningen bland allt det andra. Som idrottare kostar det så mycket energi bara att vara i en tävling, och på OS förlorar du dig i allt som händer runt omkring.

När FAZ frågar säger hon att hon ”skulle bli mycket, mycket lycklig om jag får åka hem med en medalj från London”.

Ja, och så var det det här med tatueringarna.

Therese Alshammar får fortfarande frågor om gaddningarna i ryggslutet – ”Diva” och ”Copyright” – och hon får det den här gången också.

Vad betyder de?

– Att jag en gång i tiden var väldigt ung… Jag var sjutton då, i dag betyder de inte så mycket för mig. Jag är glad att de sitter på ryggen, så jag slipper se dem. Jag ångrar dem inte, men skulle inte göra dem igen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Simning