De är favoriter - och de floppar

SPORTBLADET

Experterna eniga om utgången av årets F1-säsong

Foto: AFP

Experterna är eniga.
Det är Red Bull som regerar.
Och Ferrari som floppar.

Under den senaste veckans tester så var det Williams med Pastor Maldonado (supermjuka däck) och Kamui Kobayashi (mjuka däck) som var snabbast, samtidigt som favoriterna Red Bull, McLaren och Mercedes inte alls visade någonting. De körde med mycket bränsle ombord och körde ofta longruns och en hel tävlingsdistans.
McLaren imponerade med att tillbringa mycket tid ute på banan, samtidigt som Red Bull hade vissa problem som tvingade dem till mer tid i depån än vad de hade önskat sig och faktum är att RB8 inte alls har lika många kilometer med sig som vad fjolårets bil hade vid samma tidpunkt.

”Kommer ta oss steg framåt”

Till nästa test kommer de stora stallen med ytterligare uppdateringar.
– Det kommer att ta oss ett stort steg framåt, säger McLarens stallchef Martin Whitmarsh till Auto Motor und Sport.
– Men jag förmodar att Red Bull gör ungefär likadant.
Efter två av de tre vintertesterna har de stora tidningarna med mycket duktiga motorexperter lämnat sin dom. Och brittiska Autosport, tyska Auto, motor und Sport och italienska Gazetta dello Sport är överens.
Det är Red Bull som har ett försprång inför det sista av vinterns tester som startar i slutet av den här veckan.
Den åsikten har även flera förare.
– De har fortfarande ett försprång, även om det är något mindre än tidigare, säger McLarens Jenson Button enligt O Estado de S.Paulo.
Hans stallchef Martin Whitmarsh är inne på samma linje.
– Red Bull har en bra, snabb bil som är bättre än vår i de långsamma kurvorna. Men vi är bättre i de snabba.

”De är snabbare än vi är”

Även Mercedes stallchef Ross Brawn tippar på Red Bull:
– De är snabbare än vad vi är och tydligen är försprånget lite större än vad vi hade hoppats på.
Schweiziska Blick däremot rankar McLaren som etta före Red Bull, Mercedes och Force India. Lotus däremot, som var snabbast under de första testerna men tvingades avbryta de andra testerna sedan de upptäckt ett fel på sitt chassi, är mer svårbedömda och de olika tidningarna rankar dem mellan plats tre och åtta.
Den stora besvikelsen under testerna är enligt den internationella pressen Ferrari. Det är svårt att ranka stallet eftersom de har haft problem under teserna och kört med mätinstrument under en betydligt längre tid än sina konkurrenter.
– Men nu har vi hittat rätt väg att gå i alla fall och det måste vi fortsätta att arbeta med under de återstående testerna. Vi måste arbeta mer, men nu har vi i alla fall en idé om vad vi behöver göra. Nu måste vi få rätt delar från fabriken så att vi kan se till att vi har en bil som kan vara med och konkurrera i det första loppet.
Efter testet i Jerez rankade han Ferrari som noll på en skala mellan noll och tio. Efter testet i Barcelona är Ferrari upp på en femma.
– Det är mycket kvar för att vi ska vara uppe på en tia och det är där vi vill vara, men som sagt det är mycket jobb kvar.
Men det återstår bara fyra testdagar av försäsongen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1