OS i Sydkorea 2018

Lag Hasselborg vann historisk OS-guld

Curlingdamerna utklassade Sydkorea i finalen

Av: 

Stefan Holm

Johan Flinck

Christoffer Bodin

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

GANGNEUNG. OS-debuten slutade med guld, kramkalas och lyckotårar.

Lag Anna Hasselborg besegrade Sydkorea med 8–3 i nattens final.

– Vilken jävla match, vrålade Hasselborg efter segern.

Sydkorea har imponerat stort under OS-turneringen, förlorade bara en match i grundspelet och besegrade Japan i semifinalen.

Reaktionen har inte uteblivit. Värdnationen har drabbats av curlingfeber och skippern Kim Eun-jung höjts till skyarna men Anna Hasselborg, Agnes Knochenhauer, Sara McManus och Sofia Mabergs tog ner henne på jorden igen.

Inför kung Carl XVI Gustaf, curlingdrottningen Anette Norberg, nära och kära genomförde de svenska curlingdamerna den perfekta finalen.

Inget nervdaller

Trots att den här upplagan av lag Hasselborg gjorde tävlingsdebut så sent som 2015 och aldrig har vunnit en stor turnering fanns det inte tillstymmelse till nervdaller.

Sverige ledde med 2–1 efter omgång 3 och stal sedan poäng i två omgångar i följd.

Där lades grunden till slutsegern och det definitiva avgörandet kom med en trea i omgång 7. Då – när Anna Hasselborg lyckats med den viktigaste stenen i hennes 28-åriga liv – var ställningen 7–2 och koreanskorna såg mer och mer uppgivna ut.

”Explosion av känslor”

Svenskorna visste inte till sig av lycka och förenades i en evighetslång kram när guldet var säkrat.

– Vi bara skrek, att vi älskar varandra, att vi är så jävla bra, att vi är så stolta, berättar Sara McManus.

– Just nu är det en stor explosion av känslor. Det är mycket adrenalin som lägger sig efter matchen. Det var nästan som en chock när de tackade för matchen för jag var helt i nuet och exakt där jag ville vara mentalt, säger Hasselborg till Sportbladet.

Det var mycket tårar efteråt.

– Tårarna kommer hela tiden. Så fort jag tänker på hur bra vi var där ute för varandra, säger Anna.

– Jag kan inte tro att det är sant. När jag tänker på det blir jag så rörd och så stolt över vår insats, säger Agnes Knochenhauer.

Hur var det att stå högst upp på pallen?

– Det finns ingen annan jag någonsin vill stå där med. Att få dela det här med mina bästa vänner i det bästa laget som uppenbarligen finns i världen är helt otroligt, säger Anna Hasselborg.

Varför vann ni?

– Vi har slitit hårt och vi lämnade ingenting åt slumpen. Vi gick igenom varenda detalj från början till slut i går. Vi trodde på vår game plan och vi utförde den.

Bästa nationen i OS

I och med segern är Sverige, med tre OS-titlar, den mesta framgångsrika nationen inom damcurlingen. Supermakten Kanada, som har en miljon utövare, har vunnit OS-turneringen två gånger.

Anette Norberg visade vägen till de två första svenska gulden i Turin 2006 och Vancouver 2010. Natten till söndagen satt hon på läktaren i Gangneung curlingcenter och såg ett nytt stycke historia skrivas.

LÄS MER: OS TV-tider söndag 25 februari

LÄS MER: OS 2018: Alla dagar, alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

GUIDE: OS-program 2018: Alla tider – alla dagar
Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

OS i Sydkorea 2018

LÄS VIDARE

Hade aldrig bytt våra medaljer mot Norges

ÄMNEN I ARTIKELN

OS i Sydkorea 2018

Curling

Anna Hasselborg

Vinter-OS