Så tog Myhrer guld efter ilskan i Sotji

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport Player.

PYEONGCHANG. André Myhrer var rasande när medaljdrömmen dog i Sotji. 

Men svensken reste sig efter besvikelsen och tog guldet i Pyeongchang mot alla odds. 

– Jag gav mig den på att jag ska stå där högst upp om fyra år, säger 35-åringen.

När André Myhrer kom till flygplatsen i Sotji för fyra år sedan gjorde han det på kryckor. Han var ett av Sveriges största medaljhopp, men skadade knät på uppladdningslägret bara dagar innan och det var osäkert om han ens skulle komma till start. 

Men Myhrer gjorde det och var efter första åket på silverplats. Det blev dock ingen mirakelmedalj. Ante Kostelics svåra bansättning ställde till det för flera åkare och Myhrer var en av dem som körde ur. 

Efteråt var han rasande och kallade Kostelic ”en jävla idiot”. I Pyeongchang fick Myhrer sin revansch när han knep guldet.

– Vi vet alla vad som hände där och det är inget jag var så stolt över. När jag kom in mot Sotji var jag i mitt livs form. Sedan hände den knägrejen och jag kom till OS och visste inte ens om jag skulle starta. Att då ligga tvåa och ha chans på de där medaljerna och sedan misslyckas. Det tror jag de flesta kan skriva under på att det är lite jobbigt mentalt, som en berg- och dalbana, säger Myhrer.

”Har varit mycket huvudbry”

Men hade det inte varit för händelserna i Sotji hade Myhrer kanske inte fått kliva högst upp på pallen i dag. Efter guldet berättade 35-åringen om drivkraften. 

– Det var vissa saker som hände i Sotji och det var en tuff tävling för mig, men jag gav mig den på att jag ska stå där om fyra år högst upp. Det har varit ett väldigt jobb sedan dess, mycket huvudbry. Men jag har haft ett enormt stöd från mitt skidmärke för att vi ska få fram det bästa materialet. 

Resan har verkligen inte varit spikrak för Myhrer. Inför VM i St. Moritz hade svensken så stora ryggproblem att han tvingades ställa in flera tävlingar inför mästerskapet.

”Har varit en sjuk resa”

Precis som på VM i Vail två år tidigare var Myhrer ändå med och slogs om medaljerna men det slutade också då med en sjätteplats. 

Men efter ett specialanpassat upplägg för sin rygg har Myhrer kunde komma tillbaka till den absolut högsta nivån.  
– Inför St. Moritz i fjol var det en tung säsong och jag slet med kroppen. Det kändes som att vi hittade något väldigt bra in mot St. Moritz och det är något jag har kört på hela sommaren och det tycker jag har gett resultat. Jag är nöjd att jag kunnat bryta det man håller på med och testa något hela annat, säger han och fortsätter: 

– Det har varit en sjuk resa. Man slår huvudet i väggen ganska ofta med allt slit man lägger ner. Men det är värt allt just nu. 

Vid 35 års ålder tar André Myhrer plats bland det allra största. 

– Jag visste att jag skulle få min chans igen och jag har jobbat hårt för det. Att kunna göra det i dag är en dröm som blir sann. 

LÄS MER: OS TV-tider lördag 24 februari
LÄS MER: OS 2018: Alla dagar, alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.