Flygande finländaren historisk i Rally Sweden

Ingen har kört fler tävlingar i WRC än Jari-Matti Latvala

Jari Matti Latvala historisk i Rally Sweden, ingen har kört fler tävlingar i WRC än vad han har gjort.
Jari Matti Latvala historisk i Rally Sweden, ingen har kört fler tävlingar i WRC än vad han har gjort.

I dag blir den flygande finländaren historisk.

Ingen annan har kört så många VM-deltävlingar i rally som Jari-Matti Latvala.

– Det är en stor ära, men det har aldrig varit mitt mål. Målet har varit att vinna VM, men det har jag inte lyckats med än, säger han.

I kväll startar Rally Sweden, årets stora vinterrally och en tävling som finländaren har vunnit fyra gånger. Den senaste gången var 2017.

Den första gången var 2008 - och då var han också den yngsta föraren att vinna ett WRC-event med sina 22 år och 313 dagar.

I kväll startar han sin 197:e VM-deltävling och går om den före mästaren Carlos Sainz som var den förare som kört flest VM-lopp.

– Det känns väldigt speciellt att nå detta i Sverige, i det rallyt där jag vann min första seger, säger 33-årige Latvala vars co-driver Miikka Anttila läste kartan i sitt 200:e WRC-lopp redan förra säsongen.

Jari Matti Latvala historisk i Rally Sweden

Han körde sin första VM-deltvling redan 2002 och har under sina tolv år som fabriksförare har vunnit minst en deltävling varje år.

– Sverige är också min favorittävling, jag älskar att köra på vinterdäck i snö och is. Jag har jobbat hårt under testerna för att få en bra känsla och jag ska verkligen ge allt och njuta av detta, sedan får vi se om det räcker eller inte.

Han var femma på den inledande specialsträckan av Rally Sweden, den avgjordes i snöslask på Färjestads Travbana och belgaren Thierry Neuville var snabbast, strax före Sebastien Ogier. efteråt var Latvala var mest nöjd över att den första dagen var avklarad.

– Nu kan jag slappna av och starta mitt rally, säger Toyotas förare
– Det var lite press på mig att jag skulle ta mig igenom den här specialsträckan, nu jag vi fokusera på det som verkligen betyder något.

I startfältet till Rally Sweden 2019 finns bland annat den regerande mästaren Sebastien Ogier, den flerfaldige mästaren Sebastien Loeb, svenske Pontus Tidemand och Marcus Grönholm. Finländaren gör comeback nio år efter sin senaste VM-deltävling, han gör det som en 50-årspresent till sig själv.

Jari Matti Latvala historisk i Rally Sweden, kör sitt 197:e VM-lopp.
Jari Matti Latvala historisk i Rally Sweden, kör sitt 197:e VM-lopp.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.