Norska kritiken mot Wassberg

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Norske tränarens ilska mot VM-banan: ”Gnäller vi först är vi losers”

1 av 6

FALUN. Flera åkare var kritiska mot VM-banorna efter Johan Olssons seger.

Nu dundrar norske tränaren Arild Monsen mot VM-arrangören med Thomas Wassberg i spetsen.

– Han har inte prövat att salta, han säger det men han har inte prövat, säger han.

Johan Olsson vann VM-guldet på 15 kilometer fritt. Efter målgång var bland andra Dario Cologna, Chris Jespersen och Marcus Hellner irriterade på Internationella skidförbundet (Fis) och de orättvisa förhållandena på VM-banorna.

– Alla visste att det skulle bli så här. Jag förstår inte hur Fis tänker. Vi ville ändra startlistan innan eftersom det var uppenbart för alla. Jag vet inte hur de tänker. Om du är med och visar bra resultat hela året och får sämsta startposition för det är det inte korrekt, sa Cologna.

Hellner tyckte att Fis borde sett till att banorna var bättre saltade för att få dem hårdare.

– De hade ju saltat på något parti och då kändes det mycket bättre och jag tror att jag åkte bra där. Tyvärr sket de i att salta resten av banan och det blev väldigt ojämnt. På andra varvet blev det rejält löst och det var ganska stor skillnad mot första.

”Det står att det ska vara rättvist”

Nu fortsätter norske tränaren Arild Monsen att rasa.

– Fis säger att det inte står i något regelverk om att det ska vara fasta eller mjuka förhållanden, det kan vara hur som helst, och det respekterar jag. Men det står också att det ska vara rättvist och den röda gruppen (de seedade åkarna) ska ha de bästa förhållandena. De har inte lyckats att göra det. Där har de missat, säger han.

Banchefen Thomas Wassberg menar att saltet gör snön sämre. Monsen är inte nöjd med förklaringen.

– Wassberg har inte prövat att salta, han säger det man han har inte prövat. Då måste du ut på testspåret och lägga 100 meter och testa, då kan jag snacka med Wassberg. Vi gör det varje jävla dag på sommaren på Sognefjället när det är sådana förhållanden. I två månader gör vi det och det kanske inte går här, men gå ut och gör ett försök och stå inte bara och säg att vi klagar i onödan eller vad fan han nu sa.

”Jävla stor skillnad”

Monsen menar att Norge inte tas på allvar när de klagar och hyllar därför Cologna och Hellner.

– Det var viktigt för Norge och bra att Dario och Marcus gick ut. Det är okej att de gör det för om Norge gnäller först så är vi losers, inte sant? Det blir helt fel alltså.

Hur orättvist var det i dag?

– Svårt att säga. Johan körde bra. Men det var ju en jävla stor skillnad på första och andra varvet. Men i sekunder är det omöjligt att säga. Men han hade fördel av att gå tidigt, så är det. Arrangör och jury skulle ha gjort ett lite bättre förarbete så att vi inte hamnade i den här situationen, men det förringar inte Johans prestation.

Publicerad: