Ericssons miss i kvalet

SPORTBLADET

Slogs ut i Q1, teamkollegan gick vidare

Marcus Ericsson inledde F1-säsongen med en miss.

Han slogs ut i den första kvalomgången.

– Jag förstår inte riktigt varför,  säger han.

Marcus Ericsson hade stora problem under kvalet till Australiens GP. Han körde ett varv på 1.31.376  och var 16:e man. Han fick stryk av teamkollegan Felipe Nasr som var 15:e man som tog sig vidare till nästa kvalomgång och startar från plats 11 i morgon. Ericsson var också klart långsammare än vad han var under den tredje träningen (1:30.613).

– Kvalet var en besvikelse för mig, startplats 16. Det kan vi inte vara nöjda med, säger Ericsson i ett pressmeddelande.

–  Jag hade en bra  känsla i bilen i går, men i dag har jag haft svårt att hitta självförtroendet i bilen, framförallt i inbromsningszonerna. Vi måste analysera all data och se vad vi har ändrat från gårdagen. Det måste vi lära oss av  och kämpa oss tillbaka under loppet. I morgon är det en annan dag.

Tuff helg

Det har varit en rörig helg för Ericsson och Sauber. Dels har stallet stämts av exföraren Giedo van der Garde, som också fick rätt till en förarplats i stallet av domstolen och dels så har Ericsson haft tekniska problem på banan.

- Jag har inte kört så många varv och det är klart att det har spelat in, men jag tycker ändå att jag borde ha gjort en bättre tid, säger Ericsson till viasat motor.

– Nu måste vi analysera detta och ser vad det är som gör att jag inte får rätt känsla i bromszonerna. Jag förstår inte riktigt varför. Vi måste också analysera och se vad som hände under Felipes longrun under träningen i går för den såg bra ut, jag hann tyvärr inte göra det eftersom hjulupphängningen gick sönder. Det känns lite ovisst, men vi ska ändå göra det vi kan.

Även McLaren Honda hade stora problem, Jenson Button och Kevin Magnussen startar sist i morgon.

Hamilton i form

Världsmästaren Lewis Hamilton tog sin fjärde pole position i Melbourne, han var mer än en halv sekund före sin teamkollega Nico Rosberg och Mercedes var överlägsna.

– Detta var en härlig start till helgen, det känns som om det inte var så länge sedan vi körde det förra loppet, säger Hamilton som bara har vunnit en gång i Australien, 2008, på presskonferensen.

– Det är otroligt kul att få komma till ett kval och trycka på och köra ett sådant snabbt varv. Jag är mycket tacksam.

Nico Rosberg var inte lika nöjd med sitt kvalvarv:

– Lewis satte sina varv, jag gjorde inte det även om farten finns där, säger tysken.

– Jag får leva med att det blev startruta två, komma tillbaka och ge allt i morgon. Det är ett långt lopp.

Felipe Massa, Williams var 1,4 sekunder efter den snabbaste Mercedesen och han delar andra startled med Sebastian Vettel, Ferrari. Därefter delar finländarna Kimi Räikkönen, Ferrari och Valtteri Bottas, Williams startled tre med plats fem och sex.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sauber F1

Formel 1

Motorsport