Boork gör debut i Pride: ”Är taggad”

SPORTBLADET

De går med Sportbladet i Prideparaden

1 av 2 | Foto: Leif Boork.

I dag gör Damkronornas förbundskapten Leif Boork debut i Prideparaden tillsammans med Sportbladet.

– Jag kommer att komma dit väldigt taggad, säger han.

Varför går du med oss i Pride?

– Jag tror på människors lika värde i alla sammanhang, jag står bakom mänskliga rättigheter och alla de grundläggande fundamenten. Det är här ett utmärkt tillfälle att visa det och dessutom så är det en slags festlighet också, som en spännande karneval så det ska bli väldigt roligt.

Du låter taggad?

– Jag kommer att komma dit väldigt taggad!

Har du varit med på Pride tidigare?

– Nej, jag har aldrig deltagit men jag har sett det på tv. Jag har inte bott i Stockholm på länge.

Vilka förväntningar har du på paraden?

– Jag har ganska höga förväntningar, för det första hoppas jag på bra väder, sedan hoppas man ju se massa galna människor i positiv bemärkelse, säger han och skrattar.

– Dessutom är det människor man känner som ska delta, bland annat några hockeytjejer, Tommy Söderström, Bosse Pettersson har jag känt under många år... Det ska bli väldigt kul.

”Gömdes undan”

Har du någon erfarenhet av homosexualitet i idrottsvärlden?

– Jag har haft spelare med samkönade förhållanden, det vet jag. Förr om åren så kom man ju inte ut, då gömdes det undan men på senare tid har det utvecklats och fler går ut med det, har jag märkt.

Hur ser du på utvecklingen?

– Jag upplever att det inte finns problem inom idrotten, alltså inom själva laget, klubben, utövarna och ledarna. Vi har många olika delar av samhället representerade inom idrotten. Inom laget samlas man och tar på sig lagstället, alla är lika. Jag tycker att det alltid har funnits en acceptans där. Diskussioner och kritik har snarare kommit utifrån, från supportrar, sponsorer och ibland från styrelsen, men inom själva gruppen är man väldigt toleranta och har varit i alla år tycker jag.

– Jag hörde på nyheterna i dag att två personer från AIK har dödshotats för att de har ordnat så att AIK har ett flak med i Prideparaden. Jag tycker att sådana personer ska titta runt i sin närmaste vänkrets, det finns säkert flera med olika sexuella läggningar där som de blundar för och förnekar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Leif Boork

Pride