Hon skriver tränarhistoria

SPORTBLADET

”Det finns ingen anledning till att en kvinna inte ska kunna vara med i hetluften”

1 av 5
Becky Hammon blir heltidsanställd assisterande coach i NBA och därmed historisk.

WNBA-stjärnan Becky Hammon, 37, sadlar om.

Spelardagarna lämnas bakom henne och nu skriver hon baskethistoria.

Hammon blir första heltidsanställda kvinnliga NBA-tränaren.

Storlaget San Antonio Spurs skriver historia. De blir första NBA-lag någonsin att anställa en kvinnlig tränare på heltid. Jobbet tilldelas ingen mindre än Becky Hammon, WNBA-stjärnan som ska lägga skorna på hyllan efter säsongen med damlaget San Antonio Stars.

I Spurs kommer hon att jobba tillsammans med huvudtränare Gregg Popovich. De båda lärde känna varandra när WNBA-stjärnan rehabade med herrlaget under den gångna säsongen.

– Jag ser väldigt mycket fram emot att få in Becky Hammon i ledarstaben. Efter att ha observerat hennes arbete med vårt lag under förra säsongen är jag övertygad om att hennes basket-IQ och arbetsmoral kommer att gynna Spurs, säger Popovich enligt KSAT San Antonio.

”Aldrig varit enkelt”

Säsongen 2001/02 blev Lisa Boyer den första kvinnan att ingå i en NBA-tränarstab när hon jobbade med Cleveland Cavaliers.

Men medan Boyer endast var deltidsanställd av klubben blir Hammon den första kvinnan som är en permanent del av en tränarstab i ligan.

Hammon kallar sig själv en adrenalinjägare och är nöjd med ny jobbet.

– Inget i mitt liv har någonsin varit enkelt, jag har alltid varit en för utmaningar. Jag får ofta frågan om en kvinna någonsin kommer att spela i NBA. I ärlighetens namn kommer så aldrig bli fallet. Killarna är för stora och starka och så är det bara. Men när det kommer till huvudet, med saker som träning, matchplanering, offensiv och defensiv finns ingen anledning till att en kvinna inte ska kunna vara med i hetluften, säger Hammon enligt Espn.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket

NBA