Simning

Dopningsmiss innan VM stoppade Kuras

Av: 

Emelie Fredriksson

Magdalena Kuras.
Magdalena Kuras.

SPORTBLADET

Magdalena Kuras lämnade ett sent återbud till kortbane-VM i december på grund av "personliga skäl".

Nu har det framkommit att det var en dopningsmiss som kostade svenskan VM-platsen.

– En idrottares värsta mardröm, säger Kuras till Sportbladet.

Drygt två månader har gått sedan sim-VM i Qatar.

Det har varit två månader av stor ovisshet för Tritonsimmaren Magdalena Kuras.

Ett misstag på en landslagsträning i september fick stora konsekvenser.

26-åringen bröt mot en dopningkontrollants direktiv att inte lämna bassängen när hon klev ur vattnet för att fylla på sin vattenflaska mitt under ett simpass, efter att inte uppfattat vad kontrollanten sagt. De två kontrollanterna på plats meddelade att de då inte kunde göra ett dopningsprov på simmaren och hon drogs in i en utredning.

"Var ledsen"

Det senare beskedet att en anmälan skulle göras fick hon kvällen innan avresan till kortbane-VM i Qatar i månadsskiftet november/december och beslutet att stanna hemma tog hon tillsammans med förbundet.

– Jag hade redan packat väskan, men var jätteledsen. Jag förstod att detta var det smartaste.

– Jag var i så himla bra form och hade gjort mitt bästa SM någonsin. På VM strök vi 4x100-laget och ställde inte upp i 4x50-lagkappen. Där hade jag kunnat vara med och hjälpa, så jag kände mig ledsen när jag tänkte på lagkamraterna.

"Ville inte spekulera"

Beskedet mörkades i utredningsskedet - landslagsledningen beskrev Kuras frånvaro från världsmästerskapet kort med "personliga skäl".

– Jag ville inte behöva spekulera i något som jag inte har någon aning om, jag är inte jurist, så därför gick jag inte ut och sa något innan beslutet kom, säger hon.

– Men jag bara väntade på att något skulle komma ut... Det var en jättejobbig period. Jag sa hejdå till mina kompisar i skolan och de önskade mig lycka till, sedan kom jag bara tillbaka. Men alla respekterade att jag inte ville prata om det.

"Missade instruktionen"

Igår kom beslutet från Riksidrottsförbundet att det inte blir någon avstängning. Tritonsimmaren får en tillrättavisning där agerandet beskrivs som ett misstag.

Förbundsdirektören Bengt Jönsson:

– Simmarna gör otaliga dopningstester. Det här är bara en olycklig incident, ett olycksfall i arbetet. Det var jättetråkigt för "Magda", säger han.

På måndag väntar årets första samling med landslagslaget för Kuras – samlingen är ett första steg mot sommarens långbane-VM i Ryssland.

– Jag vet inte om jag känner revansch. Idag tävlade jag sedan första gången sedan SM, och känner bara att det är kul att tävla igen. Jag ser verkligen fram emot säsongen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Simning