Hans dröm – att knocka 49-årige ’Utomjordingen’

Publicerad 2014-07-20

Obesegrade Erik Skoglund i stor intervju

NYKÖPING. Erik Skoglund är bara 23 år men han har vunnit 20 raka matcher som professionell boxare och nu siktar han mot den absoluta världstoppen.

– Jag skulle gå in helt och fullt för att vinna mot vem som helst av mästarna.

Vi träffas i den uppfräschade hamnen i hans hemstad Nyköping.

Erik har fortfarande lite av semester ihop med sambon Angelica Sjöstedt, men snart är det full satsning inför höstens försvar av hans EU-titel i lätt tungvikt mot italienaren Stefano Abatagelo.

En ”på-vägen-titel” som betyder en del för statusen men inte särskilt mycket mer.

Erik Skoglund siktar på väldigt mycket mer.

– Klart att man ser lite längre, men det är tunnelseende fram till den matchen och sen får man se vilka vägar som öppnar sig. Jag räknar med att kunna slå den här killen och gör jag det blir det ett steg närmare den VM-titel som Sauerland hoppas få upp mig till. Vi tror inte att det ska behöva vara så många matcher bort.

– Jag är ung och ivrig och känner mig kanske mogen lite för tidigt, men har känt mig redo ett tag och tycker att det kan vara dags, säger Erik om att gå in i ringen med de absolut bästa.

– Jämför man med världsmästarna är jag väldigt ung. Min karriär skulle inte vara slut för att jag förlorade mot någon av dem. Det skulle kunna vara en otrolig erfarenhet även om jag inte tror att det ligger långt borta boxningsmässigt för mig att lyckas.

”Han är fortfarande bra, gubben”

Hans drömmotståndare är mer än dubbelt så gammal som han själv är.

– Jag hoppas på att få möta Bernard Hopkins innan han lägger av. Det vore häftigt. Han har mött alla.

– Han kunde ha varit min farsa och på den nivån han är fortfarande, med den rutinen, det vore givande att möta honom.

Bernard Hopkins med smeknamnet ”The Alien”, Utomjordingen, är 49 år gammal men fortfarande regerande världsmästare för WBA, IBF och IBA med sikte på att plocka hem även WBC-bältet.

Om Erik Skoglund får en match mot Hopkins är det hans stora chans så här långt.

– Jag har tyckt att han gjort en del bleka insatser, men han har gjort det han behöver. När någon sätter lite press på honom så gör han lite mer. Klart att han fortfarande är bra, gubben.

– Det handlar nog mer om antalet matcher han har kvar i kroppen än om tid. Han kommer inte tillbaka efter en ny förlust så det är frågan om hur många gånger han ska försvara sin titel innan det blir dags för mig, säger Erik.

Som har en klar matchplan.

– Högt tempo, orka hålla det och sen öka ännu mer på slutet. Hopkins är en slow starter och det ska man utnyttja. Inte till att försöka stoppa honom tidigt utan till att knipa några ronder ganska lättförtjänt i början och sen öka. Han borde inte ha så mycket att sätta emot om man kommer väl förberedd fysiskt. Han är ändå snart 50 år gammal.

Erik Skoglund är den stora stjärnan i den svensksatsning som tyska Sauerland gjort med Erik, Oscar Ahlin, Anthony Yigit, Otto Wallin och Klara Svensson. Alla mycket lovande men Erik har nått klart längst.

– Team Sauerland matchar fram mig på ett smart och seriöst sätt. När vi förhandlade kändes det som att de hade kapacitet för att uppfylla mina drömmar.

Som alla proffsboxare suktar han efter ära, berömmelse och pengar.

– Min dröm är ta hem proffsboxningen till Sverige. Att få boxas i Globen slår vilken arena som helst. Jag skulle vara nöjd med att få gå en tolv-ronders titelmatch på vilken arena som helst i Sverige.

– Det är kul att jag fastnat för en sport som man faktiskt kan försörja sig på utan att ständigt behöva jaga sponsorer och SOK-stöd för att få det att gå runt. Sen är det såklart också lockande att det kan gå så bra att man kan pensionera sig när man är färdig med sin idrott.

”En kanonuppväxt”

De enorma pengar som kan finnas i boxningen är ändå inte den största drivfjädern.

– Jag gillar ju sporten så jag skulle inte sluta om jag fick veta att jag inte skulle bli rik på den.

– Jag har ett mål och skulle fortfarande vilja bli världsmästare. Man får mycket pengar för en sån match men det är när man försvarar den som man kan göra de riktigt stora pengarna. Man tryggar inte sin framtid på att ta titeln en gång.

Som boxare får Erik Skoglund naturligtvis ofta försvara sitt yrkesval. Sportens brutalitet är självklar.

Som när Frida Wallberg skadades olyckligt.

– Jag tror att boxningen räddar betydligt fler liv än den tar. Det är många vilsna ungdomar som man träffat på och som inte haft så mycket annat att hålla i. De fastnar för sporten, börjar träna seriöst och blir elit-idrottare i stället för att hamna någon helt annanstans i livet om det inte varit för boxningen. Jag tror att det är otroligt viktigt för dessa ungdomar att det finns kampsport, men jag är inte en av dem. Jag har haft en kanonuppväxt.

Gillar inte lagsporter

Han är långt ifrån stereotypen ett råskinn som hade slagits på gatan om han inte hade hamnat i ringen.

– Jag tycker att det är kul att manövrera ut sin motståndare en mot en. Lagsport har aldrig varit något för mig. Gillar inte när jag blir drabbad av andras misstag. I boxning har man nytta av andras misstag, för då är det motståndaren som gör dem.

– Jag har ofta analyserat mina motståndare väl och slarvar inte med förberedelserna. Gillar inte att lämna något åt slumpen. Jag kommer bra tränad och vet att jag orkar det jag ska orka i tolv ronder. När jag var ung var jag ganska ivrig och kunde inte tåla att ta en träff utan att vilja ge igen på en gång. Det är inte så det funkar.

I matchen mot Adasat Rodriguez var Erik fruktansvärt överlägsen och spanjoren blödde värre och värre för varje rond. Till slut ville Erik inte slå längre, vilket är sympatiskt men fruktansvärt farligt i en sport som proffsboxning.

– Jag vet att man inte har råd att låta någon stå på benen och hade ångrat mig bittert om han hade fått in en fullträff i sista ronden, men jag förstod inte varför domaren inte satte stopp för matchen.

Erik Skoglund är ingen vanlig boxare.

Han kan bli den allra bäste.

Följ ämnen i artikeln