Sämsta publiksiffran sedan 1995: ”Dåligt”

SPORTBLADET

Svenska bandyförbundet hoppades att 20 000 åskådare skulle se SM-finalen på Tele2 Arena.

Det kom 15 877 – den sämsta publiksiffran sedan 1995.

– Det är riktig dåligt. Det borde i alla fall vara 25 000, oavsett vilka lag som spelar, säger guldhjälten Johan Esplund.

Studenternas IP var länge skådeplatsen för bandyfinalen men 2013 flyttades arrangemanget till i Friends Arena. Inte mindre än 38 474 personer - nytt publikrekord - såg då Hammarby besegra Sandviken med 9-4.

I fjol, då Sandviken slog Västerås i titelmatchen på samma arena, var det dock ingen som talade om publiksuccé. Åskådarantalet rasade till 20 497, vilket fick bandyförbundet att söka en ny finalarena.

Valet föll på Tele2 Arena, men när Västerås besegrade Sandviken med 6-4 var det glest på många stolsrader. Endast 15 877 personer tittade på.

Sämst sedan 1995

En sämre publiksiffra har inte redovisats sedan 1995, då 12 088 personer såg Boltic besegra Vetlanda med 2-1 på Studenternas IP.

– Jag vet inte om det är Tele2 som arena som har gjort fel saker, men det borde i alla fall vara 25 000. Det är lite fiasko, kan jag tycka. Det är en fantastisk arena och fler borde gå och titta på bandy, säger Johan Esplund.

Vad beror det på, tror du?

– Någonstans felar det, och jag tror att det är för dyra biljetter. Det måste göras något åt det, så att man får hit mer folk som gillar bandy.

Avtalet mellan Svenska bandyförbundet och Tele2 Arena sträcker sig i 3+2 år.

”Underskattat traditionen”

– Det skedde en generationsväxling när vi flyttade från Uppsala. Vi måste bygga upp en ny tradition och hitta en ny kärnpublik och aktivera våra föreningar på ett bättre sätt för att komma upp till 20 000. Vi kanske har underskattat traditionens makt när det gäller Studenternas och Uppsala, säger Marcus Norman, generalsekreterare på Svenska bandyförbundet.

Är du besviken över att det inte kom fler?

– Nej, det tycker jag inte att man kan vara. Alla spelare är jättenöjda med arenan och alla som var här tyckte att det var en bra inramning. Det är en helt annan akustik och ett helt annat liv här, så trots att det är lite färre än förra året blev det en mer levande final. Det känns som att vi har hittat rätt kostym, säger Marcus Norman.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy