”Skriverierna är en morot”

SPORTBLADET

Helsingborg överraskade mot Pixbo

Foto: Anders Lindberg.

Pixbo utklassade Helsingborg i SSL.

Men när kvartsfinalspelet drog igång skrällde skåningarna direkt – och snodde första matchen på bortaplan efter en sudden-vinst.

– Vi gjorde oss inte rättvisa mot Pixbo under serien, säger matchvinnaren Anders Lindberg.

Seriesegrarna Pixbo körde över Helsingborg i SSL och vann med 12-3 borta och 7-3 hemma – totalt 19-6 i målskillnad alltså.

Inför kvartsfinalserien mellan lagen snackades det om överkörning.

Då svarade Helsingborg för en dunderskräll genom att 6-5-vinna efter sudden i första matchen i Göteborg och sno åt sig ledningen i matchserien.

­– Vi har faktiskt haft som morot att det är vi själva som bestämmer och inte tidningarna. Det har stått att det ska bli enkla 4-0 i matcher till Pixbo, men det är bara Pixbo som har något att förlora på att det där skrivs. Vi vet att slutspel är något helt annat, att det inte kommer springa iväg målmässigt, säger backen Anders Lindberg.

– Matcherna mot Pixbo under säsongen har inte gjort oss rättvisa. Det är en helt annan grej nu.

Ledde med 5-2

Helsingborg ledde med både 3-0 och 5-2 – efter bland annat ett straffmål av Anders Lindberg – innan Pixbo åt ikapp och nådde 5-5 med dryga minuten kvar.

Men i sudden kunde Lindberg, med sitt andra mål för kvällen efter att bara ha gjort tre mål på hela säsongen tidigare, avgöra fram till 6-5.

– Vi sjönk ner för mycket i slutet vilket bjöd in dem. Jag har ingen aning om varför det blev så, det var nog lite tillfälligheter samtidigt som de började trycka på lite mer, säger matchvinnaren.

– Att jag gjorde några mål handlar nog mest om tillfälligheter. Men slutspel passar oss i Helsingborg ganska bra. Vi brukar höja oss då.

Suddenfest i fjol

Ifjol möttes lagen också i kvartsfinal och då vann Pixbo med 4-0 i matcher, samtliga segrar efter sudden.

– Vi hade de matcherna i bakhuvudet nu. De visade att vi kan mäta oss med Pixbo. Att få ett trendbrott och vinna en sudden nu, dessutom på bortaplan, var viktigt, säger Lindberg.

Hur ser du på fortsättningen?

– Pixbo är nog inte nöjda och kommer höja sig. Men nu har vi hemmaplan och de kanske grubblar lite. Vi vet att de alltid kommer ha mer boll än oss, så vi måste fortsätta vara smarta och ha vassa kontringar.

■ ■ ■

Warberg tog ledningen med 2-0 i början av matchen, men Linköping vände och vann till slut med 5-4 i första kvartsfinalen och leder därmed matchserien med 1-0.

Sena nyförvärvet Mikael Karlsson var en av de stora matchvinnarna med två mål och en assist.

ARTIKELN HANDLAR OM